Makaleler

Dişte Çürük Oluşumu Nasıl Engellenir?

Dişte Çürük Oluşumu, plakta bulunan bakterilerin ürettiği asitlerin diş yapısını bozmasıdır. Plak, dişler üzerinde oluşan ve düzenli fırçalama ve diş ipi ile temizlenmediği takdirde çürümeye yol açabilen bir bakteri tabakasıdır. Diş çürüğü, ağrıya, enfeksiyona ve tedavi edilmezse diş kaybına neden olabilir. Diş çürümesini önlemek için ağız hijyenimize dikkat etmek, şekerli ve asitli yiyecekleri sınırlamak ve temizlik ve kontroller için düzenli olarak diş hekimine gitmek önemlidir.

Dişte Çürük Oluşumu Nasıl Engellenir?

Ağız Bakım Ürünleri Nasıl Seçilir?

Ağız bakım ürünleri ağız hijyenimizi arttırmak, ağız problemlerini önlemek, ve genel ağız sağlığımızı geliştirmemiz için dizayn edilmiş ürünlerdir. Ağız bakım ürünlerine örnek olarak diş fırçası, diş macunu, diş ipi diyebiliriz. Ağız bakım ürünlerini seçerken;

  1. Amaç: Hassas dişler için diş macunu veya ferahlatıcı nefes için gargara gibi özel ihtiyaçlarınıza göre ürünler seçin. Ürünün içindeki bileşenler: Çürük önleme için florür veya daha parlak dişler için beyazlatıcı maddeler içeren ürünler arayın.
  2. Tat ve doku: Güçlü mü yoksa hafif bir tat mı ve jel mi yoksa köpük dokusu mu tercih ettiğinizi düşünün.
  3. Alerjiler veya hassasiyetler: Diş macunundaki alerjik veya hassas olabileceğiniz bileşenlerden kaçının.
  4. Diş hekimi tavsiyesi: Bireysel ihtiyaçlarınız için en iyi olabilecek ürünler için diş hekiminizden tavsiye isteyin.

Online Randevu Alın

.

Bir Diş Fırçası Ne Kadar Süre Kullanılır?

Diş fırçaları her 3-4 ayda bir değiştirilmelidir eğer fırçaları yıpranmış ise hemen değiştirebiliriz. Diş fırçasını değiştirmek fırçanın temizleme verimliliğini arttırır dişlerinizi daha temiz tutar. Temizleme verimliliğinin artmasından dolayı dişlerinizi daha temiz tutar ve dişlerinizi ve diş etlerinizi daha sağlıklı yapar.

En Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?

İlk olarak dış fırçanızı ıslatın ve diş macununu uygulayın. Ardından diş fırçasını 45 derecelik bir açı ile dişlerinize yaslayın ve diş eti hizasına getirin. Tüm dişlerin ön, arka ve üst yüzeylerini fırçalamak için yumuşak, dairesel veya ileri-geri hareketler yapın. Fırçanın ucuyla öndeki dişlerin iç yüzeylerini temizlemek için hafif bir aşağı-yukarı hareketi yapın. Dili fırçalayarak bakterileri temizleyip nefesinizi ferahlatın. Son olarak ağızınızı su ile yıkayın. En az iki dakika fırçalamaya özen gösterin. Sabah ve yatmadan önce iki kez fırçalamak dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Dişlerinizi fırçalarken çok baskı uygulamayın. Daha fazla bilgi için diş fırçalama hakkında hazırladığımız makaleyi okuyabilirsiniz.

Diş Etleri Fırçalanmalı mıdır?

Evet diş etleri fırçalanmalıdır. Diş etlerini fırçalamak plağı ve yemek artıklarını temizlemeye, yardımcı olur, bu da diş eti hastalıklarına engel olur. Diş etlerini fırçalarken, nazik dairesel hareketler ile diş etlerinizi fırçalayın eğer fırçalarken canınız yanıyor ve diş etleriniz kanıyorsa bir diş hekimine görünün.

Ağız Temizliği İçin Diş Fırçasından Başka Hangi Alternatifler Vardır?

Diş ipi: diş fırçasının ulaşamadığı diş araları ve diş eti hattındaki plak ve gıdaları temizlemekte yardımcı olur.
Arayüz fırçası: Arayüz fırçası, diş araları ve diş eti hattını temizlemek için kullanılan küçük bir fırçadır.
Diş macunu: Diş macunu, bakterileri öldürmek ve nefesi rahatlatmak için kullanılır.
Gargara: Gargara bakterileri öldürmeye ve nefesi tazelemeye yardımcı olabilir, ancak fırçalama ve diş ipi yerine kullanılmamalıdır.

Dişte çürük oluşumu engellemek için kullanabileceğiniz alternatiflerdir. Bu alternatiflerin diş fırçasını tamamlamaya yardımcı olabileceğini hatırlamak önemlidir, ancak düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmanın temizleme yararlarının yerine geçemezler.