Makaleler

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra veya diş ipi kullandıktan sonra lavaboda biraz pembelik mi farkettiniz? Bazı durumlarda, günlük fırçalama ve diş ipi kullanma rutininizde yapacağınız basit değişikliklerle diş eti kanamasını durdurabilirsiniz.

Dişlerinizi Doğru Fırçalıyor musunuz?

Tek tek dişlerin etrafında ara sıra kanama, genellikle dişlerinizi daha iyi temizlemeniz gerektiğinin bir göstergesidir. Dişlerinizin etrafında ara sıra oluşan kanamalar fırçalama tekniğiniz ile alakalı olabilir. Diş eti enfeksiyonu daha da kötüleşeceğinden kanamayı önlemek için hiçbir şekilde fırçalamayı bırakmamalısınız.

Kanama iyileşme belirtisi bile olabilir: örneğin, diş aralarını temizlemek için ilk kez diş arası fırçaları kullanırken, belki az miktarda kanama yaşayabilirsiniz. Bu, iltihabı gösterir ve bir hafta sonra kanama tekrarlanmamalıdır: dişlerin arasını her gün temizleyerek iltihaplanmanın azalması ve periodontal hastalık riskinin ortadan kalkması gerekir. Bu saymış olduğumuz durumlarında dışında bir sonuç görüyorsanız acil bir şekilde diş hekiminize gözükün.

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının ilk aşamasıdır. Semptomlar arasında hassas ve şiş diş etleri ve bazı durumlarda fırçalama ve diş ipi sırasında diş etlerinin kanaması sayılabilir.

Diş eti iltihabı, diş eti hattınızdaki plak düzgün şekilde çıkarılmadığında meydana gelir. Bu yapışkan plak, diş etlerini enfekte eden, kanamaya ve hassasiyete neden olan her türlü kötü bakteriyi besler. Bu erken aşamada, diş eti iltihabı daha ciddi diş eti hastalığına dönüşmeden durdurulabilir ve tersine çevrilebilir.

Doğru ağız bakımı ile diş eti iltihabının neden olduğu diş etlerinin kanamasını önleyin veya durdurun. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş ipi kullanın ve rutin diş kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Kullanılan İlaçlar

Diş eti kanamasının bir başka olası nedeni de kan inceltici ilaçlardır. Kan inceltici ilaçlar, kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltarak diş eti çizgisi de dahil olmak üzere daha kolay kanamaya yol açar. Diş hekiminizi her ziyaret ettiğinizde, ona yeni ilaçlar hakkında bilgi verin. Bu, diş hekiminin diş eti kanamalarının ve diğer ağız problemlerinin nedenini belirlemesine yardımcı olur.

Diş hekiminiz, ilacın neden olduğu diş eti kanamasını en aza indirmeye veya durdurmaya yardımcı olmak için farklı bir ağız bakımı rutini önerebilir.

Diş İpi Kullanımı

İlk defa diş ipi kullandıysanız diş etleriniz kanayabilir. Diş ipi kullanımına birkaç gün ara verdiyseniz veya haftada bir diş ipi kullanma hızınızı artırdıysanız, küçük diş eti kanaması fark edebilirsiniz. Bu diş eti kanaması, birkaç diş ipi seansından sonra kendi kendine durmalıdır. Her diş ipi kullandığınızda diş etleriniz kanarsa mutlaka bir diş hekiminden randevu alıp nedenlerini öğrenin.

Yeni Diş Fırçası

Yeni aldığınız bir diş fırçasıda  diş eti kanamasına neden olabilir. Yumuşak başlı fırçadan sert başlı diş fırçasına geçerseniz, kanama bazen diş etlerinizin size daha yumuşak başlı bir diş fırçası kullan deme  şekli olabilir. Çoğu diş hekimi, özellikle diş etlerinde daha kolay olduğu için yumuşak başlı bir diş fırçası önerir. Bu nedenle, diş etleriniz sert başlı bir diş fırçasından kanarsa, uyarıyı dikkate alın. Yumuşak başlı diş fırçasına geri döndükten sonra, diş eti çizgisi boyunca kanama birkaç fırçalama sonrasında durmalıdır.

Hamilelik Dönemi

Evet, yanlış duymadınız. Hamilelik sırasında artan hormonlar diş etlerinize kan akışının artmasına neden olarak onları plak ve bakterilere karşı daha hassas hale getirir. Bu da genellikle diş etlerinin hassaslaşmasına ve fırçalama sırasında diş eti kanamasına yol açar. Hamilelik döneminde başlayan diş eti iltihabı ve buna bağlı diş eti kanaması hamilelikten kısa bir süre sonra durur.

Düzensiz Ağız Hijyeni ve Bakımı

Düzensiz ağız hijyeni ve diş fırçalama, diş ipi kullanımı diş etlerinizin kanamasına sebep olabilir. Araştırmalar, sağlıklı diş etlerinin düzenli ağız bakımına sadece bir gün ara verildiğinde kanamaya ve hastalıklı diş etlerine dönüşebileceğini gösteriyor. Evet! yanlış duymadınız!

Günlük ağız bakım alışkanlıkları ile diş etlerinin kanamasını önleyin veya durdurun. Günde iki kez, iki dakika fırçalayın ve plakları uzak tutmak, şişmiş kanayan diş etlerini önlemek için her gün diş ipi kullanın.

Sağlıksız Beslenme

İşlenmiş gıdalardaki bazı maddeler diş etlerini tahriş eder ve küçük diş eti kanamalarına neden olur. Bunun yerine daha sağlıklı alternatifleri tercih edin. Meyve ve sebzeler, kalsiyum, C ve D vitaminleri ve magnezyum ile birlikte ağız sağlığının kritik bileşenleridir. Bu besinlerin günlük önerilen miktarlarını aldığınızdan emin olun.

Stres

Sürekli bir ajitasyon ve endişe halinde yaşamak, bağışıklık sisteminizi tehlikeye atarak diş eti kanaması ve diş eti hastalığı da dahil olmak üzere herhangi bir sayıda sorunu önlemeyi zorlaştırır. Stres ayrıca kan damarlarında iltihaplanmaya neden olur. Bu, ağzınızdaki yumuşak dokuları parçalayarak diş eti kanamasının iyileşme sürecini daha da yavaşlatır. Mümkün olduğunda stres seviyenizi azaltmayı deneyin.

Çarpık Dişler

Dişleriniz düzgün bir şekilde hizalanmazsa, diş eti kanamasının bir başka olası nedeni olan “ısırma hastalığı” gelişebilir. Dişleriniz yanlış hizalanmışsa, dişlerinizi ısırdığınızda veya gıcırdattığınızda yanlış yerlere yanlış tipte baskı uygulanır.

Bu yıkıcı kuvvetler dişlerinizi olduğu kadar destekleyici doku ve kemiği de etkiler. Bir noktaya tekrar tekrar baskı uygularsanız, diş etleri geri çekilir ve kemik bozularak diş eti hastalığı ve diş eti kanaması için en önemli noktayı oluşturur. Dengesiz bir ısırık için çözümler hakkında diş hekiminizle konuşun.

Elektronik Sigara ve Normal Sigara Kullanımı

Bu doğru. Hem sigara hem de elektronik sigara, hassas, hastalıklı ve kanayan diş etleri dahil olmak üzere ağız sağlığı sorunları riskinizi artırır. Diş eti kanaması başladığında, dişler ve diş eti çizgisi arasında sıkışan tehlikeli bakteriler kan dolaşımına girerek daha fazla komplikasyona neden olabilir.

Sigara veya elektronik sigaranın ağız sağlığınızı nasıl etkilediği konusunda endişeleriniz varsa, bırakmanıza yardımcı olacak alternatifler veya programlar hakkında diş hekiminiz veya doktorunuzla konuşun.

Buradan, Diş Eti Çekilmesi ile alakalıda bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

doktornarin