Makaleler

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?; Diş çürüğü ve diş eti hastalığına bakteri ve yiyeceklerin yapışkan bir bileşimi olan plak neden olur.

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?; Diş çürüğü ve diş eti hastalığına bakteri ve yiyeceklerin yapışkan bir bileşimi olan plak neden olur. Yemekten birkaç dakika sonra dişlerde plak oluşmaya başlar. Dişler her gün iyi temizlenmezse, plak diş çürümesine veya diş eti hastalığına yol açacaktır. Plağı çıkarmazsanız, dişin tabanında sıkışan tartar adı verilen sert bir birikintiye dönüşür. Plak ve tartar diş etlerini tahriş eder ve iltihaplandırır. Bakteriler ve ürettikleri toksinler diş etlerinin şu hale gelmesine neden olur:

  • Enfekte
  • Şişme
  • Hassasiyet

Dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakarak diş çürümesi (çürük) ve diş eti hastalığı (diş eti iltihabı veya periodontitis) gibi sorunları önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, dişlerini korumalarına yardımcı olmak için çocuklarınıza erken yaşlardan itibaren nasıl fırçalanacaklarını ve diş ipi kullanmayı öğretmelisiniz.

Plak ve tartar bir takım sorunlara yol açar:

Boşluklar dişlerin yapısına zarar veren deliklerdir.
Diş eti iltihabı şişmiş, iltihaplı ve diş etleri kanar,
Periodontitis, dişleri destekleyen bağların ve kemiğin tahribatıdır ve genellikle diş kaybına yol açar.
Ağız kokusu
Apse, ağrı, dişlerinizi kullanamama.

Online Randevu Alın

.

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Sağlıklı dişler temizdir ve çürükleri yoktur. Sağlıklı diş etleri pembe ve sıkıdır ve kanamaz. Sağlıklı dişleri ve diş etlerini korumak için şu adımları izleyin:

Günde en az bir kez diş ipi kullanın. Fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmak en iyisidir. Diş ipi, dişlerin arasında ve diş etlerinde fırçalandıktan sonra geride kalan plakları temizler.
Dişlerinizi günde iki kez yumuşak uçlu bir diş fırçası ile fırçalayın. Her seferinde en az 2 dakika fırçalayın.
Florürlü diş macunu kullanın. Florür diş minesini güçlendirmeye yardımcı olur ve diş çürümesini önlemeye yardımcı olur.
Diş fırçanızı her 3 ila 4 ayda bir veya gerekirse daha erken değiştirin. Eskimiş bir diş fırçası dişlerinizi de temizlemez. Elektrikli diş fırçası kullanıyorsanız, başlıklarını da 3 ila 4 ayda bir değiştirin.

Diş Bakımı Yediklerinizle Doğrudan Alakalı

Sağlıklı doğal beslen. Sağlıklı yiyecekler yerseniz diş eti hastalığına yakalanma olasılığınız daha düşüktür.
Tatlılardan, asitli ve şekerli içeceklerden kaçının. Çok fazla tatlı yemek ve içmek çürük riskinizi artırır. Tatlı yerseniz veya asitli içecek içerseniz, hemen sonra dişlerinizi fırçalayın.
Sigara içmeyin. Sigara içenlerin içmeyenlere göre daha fazla diş ve diş eti sorunu vardır.
Protezleri, tutucuları ve diğer aletleri temiz tutun. Bu, onları düzenli olarak fırçalamayı içerir. Bunları ayrıca bir temizleme solüsyonuna batırmanız da gerekebilir.
Diş hekiminizle düzenli kontroller planlayın. Birçok diş hekimi, optimum ağız sağlığı için dişlerin her 6 ayda bir profesyonelce temizlenmesini önerir. Diş etleriniz sağlıksız hale gelirse her 3 ila 4 ayda bir diş hekimine görünmeniz gerekebilir.
Diş hekimi tarafından düzenli diş temizliği, dikkatli fırçalama ve diş ipi ile bile gelişebilecek plakları giderir. Bu, kendi başınıza ulaşılması zor alanlara ulaşmak için çok önemlidir. Profesyonel temizlik, ölçekleme ve cilalamayı içerir. Bu prosedür, dişlerdeki tortuları gevşetmek ve çıkarmak için aletler kullanır. Rutin muayenelerde röntgenler çekimi kontrol açısından önemlidir. Diş hekiminiz sorunları erken yakalayabilir, böylece daha ciddi ve düzeltilmesi daha pahalı hale gelmezler.

Diş hekiminize sorun:

Ne tür bir diş fırçası kullanmalısınız ve dişlerinizi nasıl iyi fırçalamalısınız. Elektrikli diş fırçasının sizin için uygun olup olmadığını sorun. Elektrikli diş fırçalarının dişleri manuel diş fırçalarından daha iyi temizlediği gösterilmiştir. Ayrıca, genellikle 2 dakikalık işarete ulaştığınızda size haber veren bir zamanlayıcıya da sahiptirler.
Dişlerinizi nasıl düzgün bir şekilde diş ipi kullanabilirsiniz. Aşırı güçlü veya uygun olmayan diş ipi kullanımı diş etlerine zarar verebilir.
Belirli diş macunlarından veya ağız durulamalarından faydalanıp yararlanamayacağınızı. Bazı durumlarda, reçetesiz satılan macunlar ve durulamalar, durumunuza bağlı olarak size yarardan çok zarar verebilir.

Diş Hekiminize Başvurun!

Aşağıdakileri içeren bir çürük belirtileriniz varsa diş hekiminizi arayın:

Dişte sebepsiz veya yiyecek, içecek, fırçalama veya diş ipi kullanımından kaynaklanan ağrı
Sıcak veya soğuk yiyecek veya içeceklere karşı hassasiyet
Diş eti hastalığı için erken tedavi alın.

Aşağıdakileri içeren diş eti hastalığı belirtileriniz varsa diş hekiminizi arayın:

Kırmızı veya Şiş diş etleri
Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinde kanama
Ağız kokusu
Gevşek dişler
Sürüklenen dişler

Tüm bu yukarıda belirttiğimiz uygulamaları size en yakın Diş Hekimine danışmadan uygulamayın.

Yukarıdaki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir tıbbi tanı ve tedavi yerine geçmemektedir.

Türk Diş Hekimleri Birliğine danışarak size en yakın Diş Hekimine mutlaka düzenli kontrole gidiniz.