Makaleler

Diş Çekiminden Sonra Ağrı Ne Kadar Sürer?

Diş Çekiminden Sonra Ağrı Ne Kadar Sürer? Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer? Pek çok insan diş çektirmeyi düşündüğünde, endişelerinin bir nedeni diş çekildikten sonra ağrı yaşar mıyım? sorusudur. Dentnis Diş Kliniği olarak Diş Hekimliği tedavilerinde hastamızın bütün korkularını yenmelerini sağlayacak olanaklar sunuyoruz. Bu tedavilerden bir taneside Sedasyon ile Diş Tedavisidir. Bunun haricinde diğer prosedürle ilgili en sık sorulan sorulardan birini yanıtlamak için buradayız.

Neden diş çekimine ihtiyacım olsun ki?

Çekilmesi gerekeceğini düşündüğünüz dişlerin aslında çoğunun kurtarılabileceğiniz biliyor musunuz? Aşağıda bahsettiğimiz durumlar dışında olan dişler güncel birçok yöntem ile dişi sağlığına kavuşturmak ve kurtarmak mümkündür. Dişinizin kurtulup kurtulamayacağını öğrenmek için bir diş hekimi muayenesine ihtiyacınız var. Diş hekimi ilgili kontrolleri yaptıktan sonra buna karar verilebilir. Bu konu hakkında bize ulaşabilirsiniz dişinizi kaybetmeyin.

Yetişkinler için diş çekimi bir dizi farklı nedenden dolayı gerçekleşir. Diş çekiminin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Diş destek dokusunun çok ileri düzeyde kaybı
  • Endodontik tedavi(Kanal tedavisi) imkansız diş
  • Kökün apikal 1/3’nü geçen apikal patolojiler
  • Kök rezeksiyon tedavisinde başarısızlık
  • 20 yaş dişi(gömük, yarı gömük, sürmüş) ağrı ve enfeksiyon nedeni
  • Diş eti ve kemiğini etkileyen enfeksiyonlar (Periodontal hastalıklar)
  • Ortodonti için hazırlık
  • Ağız yapısına uygun olmayan diş fazlalığı
  • Nekrotik bir dişle sonuçlanan dişte yaralanma veya travma
  • Acil diş çekimi
  • Profilaktik olarak (kanser tedavisi ve kalp ameliyatı gibi durumlardan önce)
  • Hekim endikasyonu

Sebep ne olursa olsun, çekimden sonra ne bekleyeceğinizi bilmek, prosedürün daha sorunsuz ilerlemesine yardımcı olabilir.

Online Randevu Alın

.
Diş Çekiminden Sonra Ağrı Ne Kadar Sürer?

Ne tür bir diş çekimi ağrısı “normal”dir?

Diş çekildikten sonra ne tür bir ağrının “normal” olarak kabul edildiği konusunda net olmak zordur. Her hasta, hem sahip olacakları (ağrı seviyelerini etkileyen) çekim türü hem de ağrının kendisine toleransları açısından çok farklıdır.

Ağrı türü gibi ağrının seviyesi ve süresi de hastalar arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Bazı hastalar ağrıyı daha çok ağrı veya donuk bir ağrı gibi hissederler. Daha büyük bir sorunu gösterebilecek ağrı türleri vardır (aşağıya bakınız), ancak genel olarak şişlik ve iltihaptan kaynaklanan ağrı normaldir ve çekiminizi takip eden günlerde beklenebilir. 20’lik Diş İltihabı ile alakalı sorularınız için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diş çekildikten sonra ağrı normalde ne kadar sürer?

Basit bir diş çekimi için ağrı bir ila üç gün arasında sürebilir. Özellikle hassas hastalar bölgede daha uzun süre – muhtemelen bir haftaya kadar – kalıcı bir ağrı veya hassasiyet bulabilir.

Yirmilik diş çekildikten sonra ağrı ne kadar sürer?

Yirmilik dişin çekilmesinden kaynaklanan ağrı, çekimin derecesine bağlı olarak farklılık gösterecektir. Basit bir yirmilik diş çekimi için, ağrı, yaklaşık bir ila üç gün süren diğer herhangi bir diş çekimi türüyle yaklaşık olarak aynı olmalıdır.

Cerrahi yirmilik diş çekimi gerekiyorsa ağrı biraz daha uzun sürebilir. Yirmilik dişin kırılması veya eğri gelmesi durumunda cerrahi olarak çekim istenebilir. Bazı durumlarda, diş köklerinin en ucunda basit bir çekim kaldığında kök ucu çekimi gereklidir. Bu durumlarda ağrı yönetimi çok önemlidir. Peki Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur?

En az üç gün ve bazı durumlarda iki haftaya kadar cerrahi çekimden biraz ağrı bekleyin. Bazı hastalarda ağrıda beş gün civarında hafif bir artış olur, ancak diş hekiminizin yazacağı reçete ile ağrılarınızın düzeyi azalabilir.

Her hasta farklıdır, yani her iyileşme süresi farklıdır. Ortalama olarak, 30 gün içinde tamamen iyileşmiş bir ekstraksiyon bölgesi ile bir hafta sonra normal aktivite seviyelerine kademeli olarak devam etmeyi bekleyin.

Bununla birlikte, cerrahi bölgenin büyüklüğü iyileşmek için gereken süreyi değiştirir. Ve diş etlerinin iyileşmesi, kemiğin alttan normale döndüğü anlamına gelmez. Kemik erimesi (açık diş yuvasının kapandığı yer) altı ila 12 ay arasında bir zaman alır.

Diş çekimi ağrısını nasıl azaltabilirim?

Diş çekimi sonrası ağrıyı azaltmanın en iyi yolu, doktorunuzun muayene sonrası talimatlarını harfiyen yerine getirmektir. Birçok hasta ilk birkaç gün gayretli olabilir ve daha sonra ilaçlarını bırakmaya başlayabilir. Bu, çekim ardından daha fazla ağrıya neden olabilir ve hatta kuru yuvalara yol açabilir.

Hem cerrahi hem de basit diş çekimlerinden kaynaklanan diş çekimi ağrısını azaltmanın diğer yolları şunlardır:

  1. Kanamayı durdurmak için ekstraksiyon bölgesine uygun basınç uygulayın
  2. Çekim gününde dinlenin: Çekimden sonra, ağız ameliyatınızdan sonra 72 saat boyunca yorucu aktivitelerden kaçının.
  3. Pıhtıyı koruyun: Koruyucu bir pıhtı oluşmasına izin vermek için pipet kullanmayın, sigara içmeyin veya herhangi bir şekilde vakum uygulamayın.
  4. İyi yiyin: Yoğurt, soya peyniri, makarna, çırpılmış yumurta ve yumuşak meyve gibi yumuşak ama besleyici yiyecekleri seçin.
  5. Bazı yiyeceklerden kaçının: Baharatlı ve tuzlu yiyecekler yarayı kötüleştirebilirken gevrek ve sert yiyecekler pıhtıyı yerinden çıkarabilir.
  6. İyi ağız hijyeni sağlayın: Diş Çekiminden sonra 12 saat boyunca fırçalamayın, ardından çekilen dişin olduğu yeri fırçalamadan nazikçe ağız hijyeninizi tamamlayınBu talimatları takip etmek, Diş Çekiminden Sonra ağrınızı azaltmanıza ve sağlıklı, hızlı iyileşmeyi desteklemenize yardımcı olabilir.

Ne zaman endişelenmeliyim?

Diş çekildikten sonra biraz ağrı beklense de, acil diş hekiminizi aramanın uygun olduğu bazı durumlar vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  1. Diş çekildikten sonra zonklayan ağrı: Ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilmeyen zonklayıcı ağrı, bir pıhtı oluşmadığında veya yerinden çıkmadığında ortaya çıkan ve dişteki sinirleri açığa çıkaran bir durum olan kuru yuvaların varlığını gösterebilir.
  2. Diş çekildikten sonra uzun süreli ağrı: Diş çekildikten sonra uzun süreli, şiddetli ağrı, kuru yuvaların başka bir belirtisidir. Diğer semptomlar eşlik ettiğinde, enfeksiyona da işaret edebilir.
  3. Diş çekimi sonrası çene ağrısı: En karmaşık cerrahi çekimlerde bile, bir veya iki gün sonra çenenin ağrıması endişe kaynağı olabilir ve diş hekiminize muayene olmanızı gerektirir.
  4. Yayılan ağrı: Yayılan ağrı, kuru yuvaların başka bir belirtisidir. Bu tür bir ağrı göze, kulağa, tapınağa veya yüzünüzün diğer kısımlarına yayılabilir.
  5. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi: Çekim bölgesinde aşırı şişlik, drenaj veya kızarıklık, yüksek bir ateş ve genel bir iyi olmama hissi gibi enfeksiyon belirtisi olabilir.

Acil Diş Travma Rehberimize Göz Atabilirsiniz.

Ağız ve Diş Sağlığınız ile alakalı en ufak bir şüphede iletişim numaralarımızdan bizi arayarak randevu ve bilgi alınız.

Tüm bu bilgilendirmeler tıbbi bir tanı – tedavi niteliği taşımamaktadır.