Sedasyon ile diş tedavisi, hastaların diş prosedürleri sırasında rahatlamasına yardımcı olmak için kullanılan ilaç demektir. Tamamen doğru olmasa da bazen “uyku diş hekimliği” olarak da anılır. Genel anestezi altında olanlar dışında hastalar genellikle uyanıktır.
Diş hekimliğinde aşağıdaki sedasyon türleri kullanılmaktadır:
Solunum yoluyla yapılan minimal sedasyon:
“Gülme gazı” olarak da bilinen nitröz oksidi, burnunuzun üzerine yerleştirilen bir maske aracılığıyla oksijenle birlikte soluyorsunuz. Gaz rahatlamanıza yardımcı olur. İşlemden sonra tek başınıza eve dönebileceğiniz sedasyon şekli budur.
Oral sedasyon:
İlaç ağız yoluyla alınır. Verilen toplam doza bağlı olarak oluşan sedasyon minimalden orta dereceye kadar değişebilir. Tipik olarak oral sedasyon için doktorlar tarafından verilen hap, Valium ile aynı ilaç ailesinin bir üyesi olan Halcion’dur. Genellikle işlemden yaklaşık bir saat önce alınır. Uyanık olmanıza rağmen hap sizi rahatlatacaktır. Uykulu olmanıza rağmen hafif bir uyaranla bile uyandırılabilirsiniz.
Derin sedasyon ve genel anestezi
Derin sedasyon, uzman doktorlar tarafından damardan verilen belli ilaçlarla hastanın bilinçsiz hale getirilmesidir. Genel anestezinin aksine sedasyonda hasta solunumunu kendi kendine yapmaktadır. Genel anestezi altındayken anestezinin etkileri geçene veya ilaçlarla tersine dönene kadar kolayca uyanamazsınız. Hem derin sedasyon hem de genel anestezide
yapılan işlemleri hissetmeyecek ve hatırlamayacaksınız.
Hangi tür sedasyon aldığınızdan bağımsız olarak, prosedür herhangi bir rahatsızlığa neden olursa ağrıyı hafifletmek için tipik olarak diş hekiminin ağızda çalıştığı yerde lokal anestezik (uyuşturan) bir ilaca ihtiyacınız olacaktır.
Online Randevu Alın
Sedasyon için hastanın genel sağlığında problem olmaması gerekmektedir. Hastanın sedasyona uygunluğu için uzman anestezi doktorları tarafından EKG, kan ve şeker değerleri gibi belli tetkikler istenmektedir. Doktorun hastanın sedasyona uygunluğuna karar verdiği taktirde işlem yapılabilmektedir.
Diş taşı temizliğinden büyük ağız cerrahi tedavilerine kadar sedasyon ile her türlü uygulama yapılabilmektedir. Bunun yanında protez dolgu, kanal tedavisi, lamina diş kaplama, zirkonyum diş kaplama, implant tedavisi ve bulantı refleksi olan hastalarda ölçü alınırken sedasyona başvurulabilir.
Sedasyon sayesinde yapılacak tedavi göz açıp kapama süresine indirgenmiş olur. Operasyon öncesi hastaya damar yoluyla verilen sedatif ilaç, hastanın birkaç dakika içerisinde derin bir uykuya geçmesini sağlar. İşlem bitince hasta aradaki süreci hatırlamaz. Bu yöntemle siz hastalarımızın yaşayacakları tedavi anksiyetesinin, bulantı refleksinin önüne geçmiş oluruz. Bu sayede tedavi konforu artar. Uyandığınızda hiçbir şey hatırlamayacağınız için diş operasyonlarına karşı korkularınızı da yenmiş olursunuz.
Hastanın sedasyona uygunluğu için uzman anestezi doktorları tarafından EKG, kan ve şeker değerleri, akciğer grafisi gibi belli tetkikler istenmektedir. Bu tetkik sonuçlarında problem olması halinde anestezi uzmanları sedasyonu uygun bulmadığı durumlar olabilmektedir.
Sedasyon için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Sadece uzman anestezi doktorları tarafından belli tetkikler yapılarak hastanın sedasyon için uygunluğu karar verilir. Uygun olduğu taktirde rahatlıkla işlem yapılabilir.
Sedasyon ile diş tedavisi her yaştan bireye istediği takdirde sedasyonlu diş tedavisi yapabilmekteyiz.
Sedasyon ile diş tedavisi fiyatları tedaviye göre ve kullanılacak sedayon çeşidine göre belirlenmektedir. Sedasyon ile diş tedavisi fiyatları öğrenmek için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Online
Randevu Alın