
Gömülü 20 Yaş Diş
Gömülü yirmi yaş dişleri, ağzın arkasındaki, normal şekilde ortaya çıkmak veya gelişmek için yeterli alana sahip olmayan üçüncü azı dişleridir.
Yirmi yaş dişleri, ağza giren (çıkan) son yetişkin dişlerdir. Çoğu insan ağzın arkasında dört yirmi yaş dişine sahiptir – ikisi üstte, ikisi altta.
Gömülü yirmi yaş dişleri ağrıya, diğer dişlerde hasara ve diğer diş problemlerine neden olabilir. Bazı durumlarda gömülü yirmi yaş dişleri, görünürde veya ani bir soruna yol açmayabilir. Ancak temizlenmesi zor oldukları için, diş çürümesine ve diş eti hastalığına diğer dişlere göre daha savunmasız olabilirler.
Ağrıya veya diğer diş komplikasyonlarına neden olan gömülü yirmi yaş dişleri genellikle çıkarılır. Bazı diş hekimleri ve ağız cerrahları, gelecekteki sorunları önlemek için semptomlara neden olmayan gömülü dişlerin çıkarılmasınıda önermektedir.
Gömülü 20 Yaş Diş Semptomlar
Gömülü yirmi yaş dişleri her zaman semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, gömülü bir diş enfekte olduğunda, diğer dişlere zarar verdiğinde veya başka diş problemlerine neden olduğunda, şu belirti veya semptomlardan bazılarını yaşayabilirsiniz:
Kırmızı veya şiş diş etleri
Hassas veya kanayan diş etleri
Çene ağrısı
Çene çevresinde şişlik
Ağız kokusu
Ağzınızda hoş olmayan bir tat
Ağzınızı açmada zorluk
Gömülü 20 Yaş Diş Nedenleri
Yirmi yaş dişleri (üçüncü azı dişleri), içeri girmek (sürmek) veya normal bir şekilde gelişmek için yeterli alana sahip olmadıkları için etkilenir.
Yirmi yaş dişleri genellikle 17-25 yaşları arasında ortaya çıkar. Bazı kişilerde, ikinci azı dişlerinin arkasındaki diğer dişlerle birlikte sorunsuz bir şekilde çıkan ve sıralanan yirmi yaş dişleri vardır. Ancak çoğu durumda ağız, üçüncü azı dişlerinin normal şekilde gelişemeyeceği kadar kalabalıktır. Bu kalabalık üçüncü azı dişleri sıkışır (etkilenir).
Gömülü bir dişi kısmen ortaya çıkabilir, böylece kronun bir kısmı görülebilir (kısmen etkilenebilir) veya diş etlerini asla kırmayabilir (tamamen etkilenmiş).
Gömülü 20 Yaş Diş Komplikasyonlar
Gömülü yirmi yaş dişleri ağızda birkaç soruna neden olabilir:
Diğer dişlerde hasar.
Yirmi yaş dişi ikinci azı dişi iterse, ikinci azı dişine zarar verebilir veya o bölgede enfeksiyon riskini artırabilir. Bu basınç, diğer dişlerin çapraşıklığı ile ilgili sorunlara da neden olabilir veya diğer dişleri düzeltmek için ortodontik tedavi gerektirebilir.
Kistler
Yirmilik dişi çene kemiği içindeki bir kesede gelişir. Kese sıvıyla dolarak çene kemiğine, dişlere ve sinirlere zarar verebilecek bir kist oluşturabilir. Nadiren, bir tümör – genellikle kanserli olmayan (iyi huylu) – gelişir. Bu komplikasyon doku ve kemiğin çıkarılmasını gerektirebilir.
Çürüme
Kısmen gömülü dişleri, diğer dişlere göre daha yüksek diş çürüğü (çürük) riski taşıyor gibi görünmektedir. Bu muhtemelen yirmi yaş dişlerinin temizlenmesi daha zor olduğundan ve yiyecek ve bakterilerin diş eti ile kısmen sürmüş bir diş arasında kolayca sıkışması nedeniyle oluşur.
Dişeti hastalığı
Gömülü, kısmen patlayan yirmi yaş dişlerini temizlemenin zorluğu, o bölgede Pericoronitis adı verilen ağrılı, iltihaplı bir diş eti rahatsızlığı geliştirme riskini artırır.
Önleme
20 Yaş dişin oluşmasını engelleyemezsiniz, ancak temizlik ve kontroller için düzenli olarak altı aylık diş randevuları tutmak, diş hekiminizin 20’lik dişlerinizin büyümesini ve ortaya çıkışını izlemesini sağlar. Düzenli olarak çektirdiğiniz diş röntgenleri, herhangi bir semptom gelişmeden önce gömülü 20 yaş dişlerini gösterebilir.
20 Yaş Diş Çekimi Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.