Sık Sorulan Sorular

Makaleler

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Diş Taşı Temizliği

Sıkça Sorulan Sorular

Diş taşları eğer etkili bir temizlik yapılmazsa çok sıklıkla gördüğümüz yapılılardır. Fakat bu yapılar bazı bireylerde daha hızlı oluşabilmektedir. Bazı bireylerde ise neredeyse hiç oluşmamaktadır. Genel popülasyonda yaklaşık olarak %3-5 civarında olan genetik anlamda şanslı bireylerin diş taşı oluşumu çok çok yavaş olmakta bunun dışında yaklaşık %10-15 civarında bir risk grubu bulunmaktadır. Bu grupta çok hızlı derecede diş taşları oluşabilmektedir. Geriye kalan %75-80’lik ana kısımda ise diş taşı oluşumu normal bir sürede olmaktadır. Bu anlamda bireyler arasında böyle farklılıklar görülebilmektedir. Toplumun %95’i diş taşı ve diş eti problemleriyle uğraşmak durumunda kalıyor. Geriye kalan %5’lik kısmıysa ağız hijyenini çok iyi tutmasından ve genetik anlamda bu konuda diş taşı oluşmaması yönünde daha şanslıdır.

Diş eti hastalıklarının bir numaralı nedeni bu diş taşlarıdır. Dişlerin etrafında bu diş taşlarının birikmesine bağlı olarak diş eti çekilmesi meydana gelmektedir. Diş eti çekilmesi de en nihayetinde dişin kaybıyla sonuçlanabilmektedir.

En önemli belirtisi diş eti kanaması ve ağız kokusudur. Eğer dişlerimizi fırçalıyorken, yemek yiyorken ya da ara ara dişlerimizin üzerinde bir kanama hissi oluşuyorsa o zaman muhakkak diş etlerimizde bir problem var demektir. O problemin olduğu bölgede buna neden olan bir diş taşı vardır. En önemli göstergelerinden bir tanesi de ağız kokusudur. Ağız kokusu genel sağlıkla ilgili neden olduğu problemler dışında sosyal olarak çok ciddi bir handikaptır. Ağız kokusuyla ilgili olarak bir şikayetiniz varsa muhakkak diş hekiminden profesyonel destek almakta fayda var.

Hafif bir kanama normaldir. İşlem sırasında diş etlerindeki plak ve tartarın temizlenmesi için diş etleri ile temas eden bölgelerde hafif bir tahriş olabilir. Bu tahriş, bazı kişilerde diş etlerinin hafifçe kanamasına neden olabilir.

Hastadan hastaya değişmektedir. Genel olarak 6 ayda bir yapılmaktadır. Fakat diş taşı oluşumuna yatkın olan hastalarda 3 veya 4 ayda bir yapılmasını önermekteyiz.

Temizlik seansları hastanın diş eti sağlığına bağlı olarak 1 saat veya daha sürmektedir.

Hastaların korktuğunun aksine zararlı değildir. Dişlerin üzerine biriken diş taşı diş etine baskı yapıp diş eti hastalıklarına neden olduğu gibi dişlerde çürük meydana gelmesine de neden olur. Bunları önlemek için ve sağlıklı bir ağıza ve dişlere sahip olmak için düzenli olarak yapılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Makelelerimiz

WhatsApp Mail