Sık Sorulan Sorular

Makaleler

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Diş Taşı Temizliği

Sıkça Sorulan Sorular

Toplum içinde genetik olarak diş taşı oluşumunun çok daha yavaş olduğu bireylerin yanı sıra genel popülasyonda diş taşının sıklıkla görüldüğü bireylerde mevcuttur. Diş taşları eğer etkili bir temizlik yapılmazsa çok sıklıkla gördüğümüz yapılılardır. Fakat bu yapılar bazı bireylerde daha hızlı oluşabilmektedir. Bazı bireylerde ise neredeyse hiç oluşmamaktadır. Genel popülasyonda yaklaşık olarak %3-5 civarında olan genetik anlamda şanslı bireylerin diş taşı oluşumu çok çok yavaş olmakta bunun dışında yaklaşık %10-15 civarında bir risk grubu bulunmaktadır. Bu grupta çok hızlı derecede diş taşları oluşabilmektedir. Geriye kalan %75-80’lik ana kısımda ise diş taşı oluşumu normal bir sürede olmaktadır. Bu anlamda bireyler arasında böyle farklılıklar görülebilmektedir. Toplumun %95’i diş taşı ve diş eti problemleriyle uğraşmak durumunda kalıyor. Geriye kalan %5’lik kısmıysa ağız hijyenini çok iyi tutmasından ve genetik anlamda bu konuda diş taşı oluşmaması yönünde daha şanslıdır.

Dişlerin etrafında biriken diş taşları zamanla diş etinde çekilmeye neden oluyor. Bu çekilmeye neden olmuş durumdaki diş taşlarının temizlenmesi sonucunda dişlerin arasındaki açıklıklar daha önceden diş taşlarıyla dolu olan açıklıkların ortaya çıkması söz konusu olabiliyor. Bu noktada aralarının açılmış olması tedavinin bir komplikasyonu veya yanlış yapılmış bir tedavi olduğu anlamına gelmiyor. Diş etlerinin çekilmesi sonucu dişlerin arasındaki aralıkların gözükmesi bu temizlikten sonra
normal bir durumdur. Fakat diş etlerinizle ilgili hastalığınızın belli bir seviyede ilerlemiş olduğunun göstergesidir. Diş etleri çekildikten sonra dişlerin arasının açılmasıyla beraber o bölgelerin temizliğiyle ilgili olarak ekstra özen göstermeniz gerekecektir. Bu noktada ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanımı yerinde olacaktır.

Diş eti hastalıklarının bir numaralı nedeni bu diş taşlarıdır. Dişlerin etrafında bu diş taşlarının birikmesine bağlı olarak diş eti çekilmesi meydana gelmektedir. Diş eti çekilmesi de en nihayetinde dişin kaybıyla sonuçlanabilmektedir.

En önemli belirtisi diş eti kanaması ve ağız kokusudur. Eğer dişlerimizi fırçalıyorken, yemek yiyorken ya da ara ara dişlerimizin üzerinde bir kanama hissi oluşuyorsa o zaman muhakkak diş etlerimizde bir problem var demektir. O problemin olduğu bölgede buna neden olan bir diş taşı vardır. En önemli göstergelerinden bir tanesi de ağız kokusudur. Ağız kokusu genel sağlıkla ilgili neden olduğu problemler dışında sosyal olarak çok ciddi bir handikaptır. Ağız kokusuyla ilgili olarak bir şikayetiniz varsa muhakkak diş hekiminden profesyonel destek almakta fayda var.

Diş taşlarının oluştuğunu gösteren ilk belirti diş eti kanamasıdır. Diş taşları diş etlerindeki kanamanın dışında ağız kokusuna da neden olabiliyor. Bu diş taşları temizlenmez ağızda bırakılmaya devam edilecek olursa diş eti çekilmesine ve dişin kaybına neden olabilmektedir. Bunun dışında da sindirim sistemini bir bütün olarak ele aldığımız zaman sindirimin ilk yapılmaya başlandığı bölge olarak ağızda bakterinin artmış olması genel sağlık alanında büyük bir problem yaratmaktadır.
Kısacası diş eti kanamasıyla kendini göstermeye başlayan diş taşları ağzımızda bakteri olduğunu işaret ettiklerinden dolayı muhakkak temizlenmesi gereken yapılardır. Genel sağlıkla ilgili diş taşlarının oluşturduğu birçok problem var. Bunlardan en dikkat edilmesi gereken diş taşlarının bağışıklık sistemimiz üzerine kronik bir stres oluşturmasıdır. Bu durum genel sağlığımıza zarar verebilmektedir. Sindirim sistemimizi bir bütün olarak ele aldığımız zaman ağız bölgesinin bakteri miktarı açısından çok fazla olması sindirim sisteminin tamamını etkilemekte aynı zamanda genel sağlığımızı da etkileyebilmektedir.

Diş taşı temizliği yaptırmanın herhangi bir zararı yoktur. Aksine oldukça faydalıdır. Diş taşlarının temizlenmesi diş eti hastalıkları, ağız kokusu ve dişte çürümeler gibi oluşumları engeller herhangi bir endişeniz olmasın.

Diş taşı temizliği sırasında hafif bir kanama normaldir. Diş taşı temizliği işlemi sırasında diş etlerindeki plak ve tartarın temizlenmesi için diş etleri ile temas eden bölgelerde hafif bir tahriş olabilir. Bu tahriş, bazı kişilerde diş etlerinin hafifçe kanamasına neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Makelelerimiz

WhatsApp Mail