Makaleler

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır? Başarısız kanal tedavisi belirtileri ve semptomları nelerdir? Kanal tedavisi dişin pulpasında oluşan bir enflamasyonu gidermek için yapılan bir müdahaledir. Enfekte bir kökün kanalındaki bakterileri yok etmek ve doğal dişi kurtarmak için uygulanan yöntemdir. Binlerce hastaya uygulanan tedavi yöntemleri oldukça yüksek bir başarı oranına sahiptir.

Başarısızlık riski de tabi vardır. Başarısız bir kanal tedavisinin belirti ve semptomlarını öğrenmek, tekrar tedavi görmenize ve doğal dişinizi başarılı bir şekilde kurtarmanıza yardımcı olabilir.

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Aşağıda belirtiler ve semptomlar sıralanmıştır;

  • Ağrı
  • Hassasiyet
  • Şişkinlik
  • İltihap
  • Koku
  • Enfeksiyon
  • Sinüs sorunları
  • Röntgen teşhisi

Başarısız Kanal Tedavisi Sonrası Ne Yapmalıyız?

Artık “başarısız kanal tedavisi belirtileri ve semptomlarını” tanıdığınıza göre, yapmanız gereken ilk şey diş hekiminizle iletişime geçmektir. Diş Hekiminiz ile birlikte tedavinizi değerlendirin. Dişinize ait sorunlardan mutlaka diş hekiminize bahsedin. Detaylı inceleme sonrasında diş hekiminiz başarısız geçen bir kanal tedavinizin nedenlerini size sıralayacaktır. Yapılan tetkik ve muayene sonrasında tekrar sorunun çözümü için diş hekiminiz ile yeni bir tedavi hakkında konuşabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Aşamaları

  1. Lokal anestezi uygulanır ve diş tekrar açılır.
  2. Bir kaplama varsa, çıkarılmalıdır.
  3. Kanal dolgusu çıkarılır.
  4. Dişin içindeki kanallar iyice temizlenir.
  5. Kanallar doldurulur ve kapatılır.
  6. Enfeksiyonu önlemek için dolgu yapılır.
  7. Diş fonksiyonlarını kazanması için dolgu yapılır.

Tedavileri geç yapılan, ertelenen veya bir nedenden başarısız kanal tedavisi sağlığınız açısından riskler oluşturabilir. Ağız ve Diş sağlığınız ile ilgili tüm detaylı sorularınızı tam bir hekim meyanesi sonrası öğrenebilirsiniz.

Başarısız Kanal Tedavisini İyileştirmek Mümkün mü?

Evet, başarısız iyileştirmek mümkündür. Doktorunuz tedavinin başarısızlık nedenini muayene ve röntgenler üzerinden analiz edecektir. İyileştirmek için doktorunuz sizin için en uygun ve doğru tedaviyi uygulayacaktır. Bazı durumlarda, dişin iyileştirilmesi mümkün olmayabilir ve diş çekimi gerekebilir. Bu, çevre dokuların sağlığını korumak için yapılabilir. Önemli olan, başarısız bir kanal tedavisini ihmal etmeden,  en uygun tedavi planını belirlemektir. Dişimiz çekildiğinde boş diş yerine ne yapılır merak ediyorsanız sayfamızı ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

Online Randevu Alın

.

Kanal Tedavisi Nasıl Başarısız Olur?

Kanal tedavisi, genellikle başarılı sonuçlar verir ve dişin kurtarılmasına yardımcı olur. Ancak, bazı durumlarda başarısız olabilir.

İşte başarısız olma nedenlerinden bazıları:

  1. Anatomik Zorluklar: Dişlerin iç yapısı her bireyde farklı olabilir ve bazı durumlarda kanallar karmaşık olabiliyor. Diş hekimleri bu kanallara ulaşmada zorluklarla karşılaşabilir ve tüm enfekte doku ve mikroorganizmaları temizleyemeyebilirler. Doktorunuzu iyi seçin tecrübeli bir doktor ile ilerlemenin faydalarını bu maddede anlayabiliriz.
  2. Kanalın Tam Olarak Doldurulmaması: Tedavinin başarılı olması için kanalın tam olarak temizlenmesi ve dolgu malzemesiyle doldurulması gerekir. Burada bir hata yapılırsa bakteri ve enfeksiyon yeniden oluşabilir.
  3. Tedavi Esnasında Yetersiz Temizlik:  Pulpa bölgesinde bulunan bakteri ve enfeksiyonların tamamen temizlenmesi önemlidir. Yetersiz yapılması tedavinin başarısız olmasına neden olabilir.
  4. Tedavinin Geciktirilmesi: Dişteki iltihap veya enfeksiyon sürekli olarak yayılabilir ve tedavi edilmezse daha fazla hasara neden olabilir. Gerektiği zamanında yapılmazsa, iltihabın yayılması tedaviyi zorlaştırarak başarı sansını düşürür.
  5. Kırık veya Çatlamış Diş: Dişin kırık veya çatlamış olması, enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir.

Kanal Tedavisinin Başarısızlık Oranı

Unutulmamalıdır ki her kanal tedavisi vakası farklıdır ve başarısızlık durumları nadirdir. Başarısızlık oranı, tedaviyi gerçekleştiren diş hekimi, tedavi edilen dişin durumu, hastanın ağız hijyeni ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Başarı oranı %85 olduğu tahmin edilmektedir. Aynı zamanda başarısızlık oranı %5 ila %15 arasındadır. Bu oran, çeşitli faktörlerin dikkate alındığı geniş bir aralığı içerir.

Kliniğimiz 2011 yılından beri binlerce hastaya kanal tedavisi uygulamıştır. Tecrübeli hekimlerimizden randevu almak ve kliniğimizle iletişim için bağlantıya tıklayabilirsiniz.