Sık Sorulan Sorular

Genel

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Kanal Tedavisi

Sıkça Sorulan Sorular

Dişinizin kök sayınısına kanal sayısına göre seans sürelerimiz değişkenlik göstermektedir.

Dişin daha önceden kanal tedavisi yapılmış fakat iltihabın ortadan kaldırılmadığı durumlarda tekrar kanal tedavisi yapmaktayız.

Kanal tedavisi tek seansta yapılabildiği gibi birden fazla seansta da yapılabilmektedir. Eğer canlı bir dişe kanal tedavisi uygulaması yapıyorsak tek seansta işlemi tamamlayabilmekteyiz. Ancak canlı olmayan dişler dişin içerisi temizlendikten sonra içerisine bir ilaç koymayı gerektirmektedir. İkinci veya daha sonraki seanslarda diş ne zaman tedavisi tamamlanmaya hazır hale gelirse kanal tedavisi o seanslarda tamamlanabilir.

 

Dişteki enfeksiyonların tekrar oluşmaması için diş hekiminizin önerilerine uymak, dişlerinizi düzenli olarak temizlemek ve diş hekiminizle düzenli olarak kontrollere gitmek önemlidir. Bu sayede, kanal tedavisi yapılan dişlerin ömrü uzun süre devam edebilir.

Dişin çürük travma gibi etkenler ile ölmesi veya iltihaplanması durumunda kanal tedavisi yapılır yani canlılığını yitirmiş yada yitirmek üzere olan dişlerde uygulanır

Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için şekilde ağrı duyulma ihtimali yoktur. Ancak bazı durumlarda  işlem esnasında hasta bazı ufak hassasiyetler hissedebilir bu hassasiyetleri aşmak içinde yardımcı anesteziler kullanılarak üstesinden gelinir.

Derin ve sinire çok yakın çürüklerde diş canlılığını kaybetmesin diye sinirleri almayıp sinirin üzerini örttüğümüz tedavi  yöntemidir. Bu şekilde sinirin üzerine yerleştirilen bir ilaç ve ufak bir dolgu veya başka bir restorsayonla tedavi tamamlanmaktadır. Canlılığını kaybetmemiş yani sinirleri alınmamış dişlerin renk değiştirme ihtimali düşük olduğu için diş dışardan bakıldığı zaman doğal görünümüne devam etmektedir. Eğer sinirleri alınmış olsa canlılığını kaybetmiş olduğundan dolayı renk değiştirme ihtimali olacak ve tekrar kuron içi beyazlatma uygulamak gerekecektir.

Eğer sistemik bir hastalığınız yoksa kanal tedavisinden önce antibiyotik kullanmak gerekli değildir. Ancak kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlığı veya bunun gibi başka sistemik hastalıklarınız mevcutsa kanal tedavisinden önce antibiyotik profilaksisi uygulanması gerekmektedir. Kanal tedavisinden önce antibiyotik uygulaması gerekli olabilir. Kanal tedavisinden önce takipte olduğunuz doktorunuzun da tavsiyesiyle antibiyotik uygulaması gerekli olabilir.

Kanal tedavisinden sonra dişin kuron kısmı kalıcı olarak restore edilmelidir. Dişteki sert doku kaybının tamiri ve yeniden restore edilmesi kanal tedavisinin başarısında anahtar rol oynar. Başarılı bir kanal tedavisinin üzerine uygun tekniklerle yapılan bir restorasyon kanal tedavili dişin size ömür boyu hizmet etmesini sağlayabilir.

Kanal tedavili dişlerin sinirleri alındığı için beslenmesi durur beslenmesi durduğundan kaynaklı dişin canlılığı yok olur ve dışa doğru mat koyu gri bir görüntü yansıması yapabilir.Renk değişikliği olmuş durumlarda kuron içi beyazlatma yöntemiyle dişleri eski rengine kavuşturabiliyoruz. Bu işlemde dişin içersine beyazlatıcı bir ilaç koyarak dişin eski rengine kavuşmasını beklemekteyiz  diş eski rengine kavuştuktan sonra ilaç temizlenip yeniden üzerine bir restorasyon yapılarak tedavi tamamlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Makelelerimiz

WhatsApp Mail