Makaleler

Greftleme Nedir?

Kemik vücudun herhangi bir yerinden alınabilir ve cerrahi olarak çenedeki mevcut kemiğe kaynaştırılabilir. Bazen sentetik kemik materyali kullanılır.

Diş implantları gibi daha ileri prosedürler gerekliyse veya kemik kaybı yakındaki diş etlerinin ve dişlerin sağlığını etkiliyorsa bazen bir diş kemiği grefti gerekebilir.

Diş Kemik İlavesi Nedir?

Dental kemik grefti yapmanın birkaç yolu vardır, ancak temel prosedür aynıdır: Bir diş hekimi veya ağız cerrahı çenede bir kesi yapar ve diğer kemik materyalini çeneye greftler (bağlar).

Diş kemiği grefti genellikle bir veya daha fazla yetişkin dişini kaybetmişse veya diş eti hastalığı varsa yapılır. Bu durumların her ikisi de çenede kemik kaybına neden olabilir.

Greftleme Nedir? Kemik Grefti Ne Zaman Gereklidir?

Kemik grefti, hastanın ağzında diş implantlarını destekleyebilecek yeterli miktarda sağlıklı doğal kemik bulunmadığında gerekli olan bir tekniktir. Bu doğal kemik eksikliğine şunlar neden olabilir:

Kemik gelişimi problemleri
Dişeti hastalığı
Yüz Yaralanması veya Travma
Diş Çekimi Sonrası Boş Alan

Kemik Greftleri Nasıl Çalışır?

Birkaç tür kemik grefti vardır ve kullandığımız tür, maruz kaldığınız hasarın boyutuna ve ayrıca kaybedilen dişin konumuna bağlıdır.

En yaygın kemik grefti tipine soket grefti denir. Bir soket greftinin birincil amacı, alveolar kemiğin atrofisini oluşmadan önce önlemektir. Genellikle bir insan donörden alınan kemiği doğrudan yuvaya yerleştiririz. Bu aynı zamanda soketin çökmesini de önler. Soket greftinden sonra, genellikle 4-6 ay içinde implantınız için hazır olursunuz. İlave olarak, bu greftlerden birine sahip olmak, implant cerrahisinden ameliyat sonrası ağrıyı en aza indirecektir.

Bir sonraki kemik grefti tipine lateral sırt koruma grefti denir. Bu greftler, bir diş implantını yerleştirmek için çene kemiğinin genişliğini artırmak için kullanılır. Yine, bunun için genellikle insan donör kemiklerini kullanırız.

Blok kemik grefti de kullandığımız bir başka greft türüdür. Çene kemiğinde büyük kusurlar olduğunda blok kemik grefti gereklidir. Blok kemik grefti yapmak için çenenin arkasından küçük bir kemik bloğu alıyoruz.

Bloğu kusurun içine yerleştiriyoruz, ardından küçük titanyum vidalarla yerinde tutuyoruz.

Hem lateral sırt koruma grefti hem de blok kemik prosedürünün iyileşmesi tipik olarak 4 ila 6 ay sürer.

Son olarak sinüs lifting işlemimiz var. Grefti genişletebilmek için genellikle at kemiği kullanırız. At kemiği, bir insan donörün kemiğine eklenebilir. Bu prosedür, hastanın üst çenede implantları kendi başına tutacak kadar stabil olmayan bir implanta ihtiyacı olduğunda gereklidir.

Peki neden at kemiği? Çünkü at kemiği aslında bize iki eşsiz avantaj sağlıyor. İnsan kemiği kadar hızlı çözülmez ve mikroskobik olarak insan kemiğine daha çok benzer. Bu at kemiği, sinüste ek kemik büyümesini destekleyen bir tür “iskele” oluşturur.

Sinüs boşluğunun anatomisi nedeniyle iyileşme genellikle 8-12 ay sürer.