Kaplama diş kuron, veneer, porselen diş, yaprak dişte olabilir burada ne tür kaplama yapıldığına bağlıdır fakat konuyu genel olarak ele alacağız. Kaplama dişler bazı sebeplerden ötürü düşebilir ve insanların başına büyük bir dert açabilir bu sebeplere alt başlıklarda değineceğiz. Bu yazımızda sizlere kaplama dişinizin düşmesi durumunda yapabileceklerinizi anlatacağız panik yapılacak bir durum yok.
Kaplama dişiniz sallanıyor ve düşücek durumda ise elinizle çıkartabiliyorsanız dikkatli bir şekilde boğazınıza kaçırmadan çıkartın. Normalde ellememiz lazım fakat bu şekilde düşecek gibi ise kaplamayı ordan almadığımız sürece dişi yanlışlıkla yutabilirsiniz. Yada Diş kaplamanız farklı bir durumda düştüyse dişinizi bulun ve muhafaza edin. Ardından diş hekiminizden randevu alın. Bir travma nedeni gibi durumlarda düştü ise kendi dişinizede zarar vermiş olabilirsiniz dişiniz kırılmış olabilir. Hemen bir diş hekimine başvurun, ertelemeyin. Kaplama dişiniz düşmesi durumunda yapabileceğiniz en iyi şey budur. Kendi başınıza herhangi bir şey denemeniz asla önerilmez!
Kaplama dişi yerine koymaya çalışmayın! Bunlar zaten özel bir yapıştırıcı ile orada tutulduğu için düştüğünde de anlıyoruz ki yapıştırıcı etkisini yitirmiş. Elinizle uğraşıp kaplama dişinizi yerine koymaya çalışmayın dişi kırabilir, yutabilir, kaybedebilirsiniz. Kaplamanın düştüğü dişte hassasiyet ve ağrı hissedebilirsiniz. Bir an önce tedavi olduğunuz diş hekimine dişinizle beraber gidin, doktor neler yapacağına karar verecektir. Bu dişin nasıl düştüğüne göre değişiklik gösterecektir.
Diş hekiminize gittiğinizde öncelikle düşen kaplamayı ve altındaki dişi inceleyecek uygunsa, özel bir yapıştırıcı ile dişinizin üstüne kaplamanız yerleştirilecektir. Diş yapıştırılmadan önce doktorunuz gerekli kontrolleri yapacaktır. Kaplama uygulanırken kapanış, diş eti durumu, kaplama dişin ve altındaki dişin durumu önemlidir. Tekrardan yapıştırılmayacağına karar verildiğinde yeniden ölçü alınır ve yeni kaplama dişiniz takılır.
Online Randevu Alın
Hayır, evde kaplama dişinizi geri yapıştıramazsınız. Mantıken yapışıtırıcıyı temin edebilirseniz yapabilirsiniz ama siz bir diş hekimi değilsiniz, bu işlemi doğru yapamayabilirsiniz ve dişinize daha fazla zarar verebilirsiniz. Bu yapıştırma işlemi o kadar basit bir şey değil. Profesyonel teknikler, el becerisi ve tıbbi bilgi gerekmektedir. Kaplama dişin kırılma şekline göre tedavi değişiklik göstermektedir.
Tedavi yapılmadan önce diş hekiminiz dikkat etmeniz gerekli şeyleri ve bakım talimatlarını söylemiş olsada ne kadar dikkat etsekte illaki başımıza gelebiliyor bu durumlar. Kaplama dişler aşağıdaki nedenlerden ötürü düşebilir:
Bahsettiğimiz gibi diş kaplamaları dayanıklı malzemelerden yapılmaktadır. Tecrübeli doktorun elinde yapılan tedavi oldukça dayanıklı ve estetik olmakta. Buna rağmen dikkat etmemiz gereken şeyler vardır;
Online
Randevu Alın