Ancak genellikle dolgu işlemi sonrası ağrı hafif ve kısa süreli olur. Ağrı genellikle birkaç saat ile birkaç gün arasında sürebilir. İşlem sırasında kullanılan dolgu maddesinin türü, uygulama bölgesi, kişinin ağrı eşiği ve duyarlılığı gibi faktörler bu süreyi etkileyebilir.
Dolgu sonrası ağrı ve rahatsızlık, işlem yapılan bölgede şişlik, hassasiyet, hafif sızlama veya batma hissi şeklinde kendini gösterebilir. Bu semptomlar genellikle kendiliğinden geçer ve ağrı kesiciler veya soğuk kompres gibi basit önlemlerle hafifletilebilir.
Ancak, eğer dolgu sonrası ağrı şiddetli veya uzun süreliyse veya diğer olumsuz semptomlar (örneğin enfeksiyon belirtileri) varsa, hemen bir diş hekimine başvurmanızı öneriyoruz. İşlem sonrası herhangi bir komplikasyonun erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Online Randevu Alın
Dolgu işlemi sonrası kapanışın iyi ayarlanmaması veya dolgu materyalinin dişlere uygun şekilde yerleştirilmemesi ağrıya neden olabilir. Dolgunun yüksek yapılması, dengeli yapılmaması iyi ayarlanmamış kapanış örnekleridir. Kapanışın doğru yapılmaması sadece ağrı ile sonuçlanmaz doğru olmayan ısırma ve çiğneme işlevi uzun sürelerde dişlerde kayma, çene eklemlerinde problemler yaratabilir. Kısaca yanlış kapanış dolgu sonrası bireyde hassasiyet ve ağrı hissiyatının oluşmasına sebep olur.
Pulpitis, dişin içinde yer alan ve dişin canlılığını sağlayan pulpa adı verilen yumuşak doku (sinir, damarlar ve bağ dokusu) iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma arkasında ağrıyı da getiriyor tabiki. Eğer pulpitisin pulpada yarattığı hasar büyük ise dişe kanal tedavisi yapılmak zorundadır. İltihap çok kötü değil ise iyileşebilir soğuk veya sıcak yiyecekler ve içecekler tüketirken ağrı ve hassasiyet oluşturur. Peki dolgu sonrası ağrı ile bunun ne alakası var? Dolgu yapılırken çürük düzgün temizlenmezse pulpitis oluşabilir.
Nadiren, dolgu işlemi sonrası enfeksiyon veya diğer komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu durumlar daha ciddi ağrılara yol açabilir ve derhal bir diş hekimine başvurmayı gerektirebilir.
Bazı çürükler çok derin olur ve dolgu işlemi yapmak için çürüğün temizlenmesi gerektiğinde tedavi esnasında sinirlere dokunabilir ve ağrı oluşturabilir. Tedaviniz doğru şekilde yapıldığında ağrı çok sürmeyecek ve pulpa kendini onardığında ağrınız ve hassasiyetiniz gidecektir.
Ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Genellikle reçetesiz olarak temin edilebilen ağrı kesici ilaçlar, diş dolgusu sonrası ağrıyı hafifletebilir. Ancak ilaç kullanmadan önce diş hekiminizin önerilerini takip etmelisiniz. Şişme var ise soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Dolgu yapılan taraftan çiğnememeye çalışın, çok sıcak ve soğuk besin tüketmemeye çalışın. Genellikle zamanla ağrı geçer fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi ağrı uzun sürüyor ve katlanamıyorsanız hemen bir diş hekiminden randevu alın.
Evet tolere edilebilen hafif bir ağrı ve hassasiyet normal kabul edilir. İşlem sırasında kullanılan anestezi etkisi geçtikten sonra ortaya çıkabilir. Normal olmayan ağrıyı şu şekilde açıklayabiliriz: çok şişme, kanama, iltihaplanma gibi belirtileri vardır.
İlk günlerde yumuşak ve kolay çiğnenen yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Püre halindeki gıdalar, yoğurt, puding gibi yiyecekler veya sulu meyveler bu dönemde tercih edilebilir. Aşırı sıcak veya soğuk içeceklerden kaçının. Bu tür içecekler, dişlerde hassasiyet oluşturabilir. işlem yapılan bölgeyi aşırı zorlamaktan kaçının yiyecekler dolgu yapılan taraftan çiğnemeyin. İlk 24 saat boyunca alkollü içeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca, sigara içmemeye çalışmalısınız.
Online
Randevu Alın