Makaleler

Diş Tartarı Nedir?

Tartar oluşumu genellikle düzenli fırçalama, diş ipi kullanma ve ağız bakımının yetersiz olduğu durumlarda gerçekleşir. Diş plağı biriktiği zaman, mineral içerikli tükürükle birleşerek sertleşir ve dişlere yapışır. Bu sertleşmiş plak, dişlerin yüzeyinde pürüzlü bir tabaka oluşturur ve diş eti hattının altında birikmeye devam edebilir.
tartar, estetik sorunlara yol açabileceği gibi aynı zamanda diş eti hastalıklarının (gingivit ve periodontit) ana sebeplerinden biridir. Diş taşı, diş etlerinin çekilmesine, diş eti iltihabına, diş çürümesine, ağız kokusuna ve diş kaybına neden olabilir.
Diş tartarının oluşumunu önlemek için düzenli ve doğru bir ağız hijyeni rutini izlemek önemlidir. Bu rutin, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara yapmayı içerir. Ayrıca düzenli diş hekimi kontrolleri ve profesyonel diş temizliği de diş tartarının oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Online Randevu Alın

.

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Diş tartarının temizlenmesi için profesyonel bir diş temizliği yapılması gerekmektedir. Bu işlemi yalnızca bir diş hekimi gerçekleştirebilir. Aşağıda diş tartarının temizlenme sürecini açıklıyoruz:

  1. Muayene: Diş hekimi, dişlerinizi ve diş etlerinizi gözlemleyerek tartar birikimini değerlendirecektir. Gerekli ise röntgen çekilebilir.
  2. Ultrasonik Cihaz: Diş temizliği işlemi genellikle ultrasonik cihaz kullanılarak başlar. Ultrasonik cihaz, yüksek frekansta titreşen bir uç kullanır. Uç, diş yüzeylerindeki tartarı ve plakları titreterek temizler. Bu işlem sırasında su spreyi de kullanılır.
  3. Dental Aletler: Ultrasonik temizlikten sonra, diş hekimi el aletleri kullanarak daha ince ve hassas bölgelerdeki tartarı temizler. Bu el aletleri, diş yüzeylerini kazıyarak tartar birikimini temizler.
  4. Son Kontrol ve Polisaj: Dişlerinizin temizlendiğinden emin olduktan sonra, diş hekimi dişlerinizi politür adı verilen bir madde ile parlatır. Bu, dişlerinize daha pürüzsüz ve temiz bir görünüm kazandırır.

Diş tartarının temizlenmesi süreci genellikle ağrısızdır. Ancak bazı hastalarımız diş durumundan ötürü küçük hassasiyet hissedebilir. Diş hekiminiz, diş sağlığınızı değerlendirdikten sonra size en uygun tedavi planını önerecektir 6 ayda bir diş temizliği öneriyoruz. Unutmayın, düzenli diş temizlikleri ve ağız hijyeni rutini diş tartarı oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Evde Diş Tartarı Temizleme

Evde diş tartarını tamamen temizlemek zordur çünkü tartar sertleşmiş bir birikimdir ve profesyonel bir diş temizliği gerektirebilir. Ancak, evdeki yöntemlerle diş tartarının oluşumunu azaltmak ve mevcut tartarın görünümünü azaltmak mümkündür.

Diş Tartarı Nedir?

Evde Diş Tartarı Temizleme: Sirke

Yarım bardak suyun içine yarım çay kaşığı tuz ve 2 çay kaşığı beyaz sirke atın ve karıştırın. Bunu ağzınızda iyice çalkalayın. Ve evet tadı kötü olabilir. Bunu günde iki kereden fazla asla yapmayın. Sirkenin asidik özelliği diş minenize zarar verebilir.

Diş Lekesi Neden Olur?

Portakal Kabuğu ile Diş Tartarı Temizleme

Gayet basit portakal kabuğunu alın, dişlerinize ve diş etlerinize sürün. Ya da portakal kabuklarını iyice ezin püre haline getirin diş macunu gibi diş fırçası ile kullanın. Portakal kabuğundaki C vitaminleri sayesinde ağzınızdaki bakteriler giderebilir.

Diş Tartarı Nedir?

Evde Diş Tartarı Temizleme Aloe Vera

Bir bardak içerisinde çay kaşığı aloe vera, 4 çay kaşığı gliserin, 5 yemek kaşığı karbonatı su ile beraber karıştırın. Bu karışım ile dişlerinizi temizleyin. Aloe vera antibaktariyel olmasından ötürü diş tartarı oluşmasını engeller ve temizlenmesine yardımcı olabilir. Karışımı kullandıktan sonra ağzınızı güzelce su ile çalkalayın.