Genel Makaleler

Diş Şeffaflaşması Nedir?

Bu durum dikkate alınması gereken bir durumdur. Başta sizi rahatsız etmez ama bu durum ileride diş ağrısı ve dişte hassasiyet yapacaktır. Dişinizde böyle durumlar gözlemliyorsanız bir diş hekiminden randevu almanızı öneriyoruz. Diş şeffaflaşması diş minesi ile alakalı bir durumdur ve çoğu kişinin de bildiği üzere diş minesi dişler için çok önemli bir savunma mekanizmasıdır. Diş minesinde oluşan hasar ve aşınmalar diş şeffaflaşmasına sebep olur. Diş şeffaflaşması olduğunda dişin ağrımasının ve hassasiyet durumu göstermesinin sebebi de budur diş minesinin zarar görmesi. Diş minesini güçlendirmenin yöntemleri vardır, diş minesi güçlendirme yöntemleri ile ilgili yazımızı okuyarak konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Diş Şeffaflaşması Neden Olur?

Diş Şeffaflaşması diş minesinin aşınması ile meydana gelmektedir. Peki diş minesi nasıl aşınır ve diş şeffaflaşması neden olur? Sizler için sebeplerini aşağıda listeledik.

  1. Doğal Diş Yapısı: Her bireyin diş yapısı farklıdır. Bazı insanların dişleri doğal olarak daha ince mine tabakasına sahip olabilir.
  2. Diş Aşınması: Uzun süreli ve aşırı diş fırçalama, yanlış fırçalama tekniği veya sert diş fırçalarının kullanımı, dişlerde mine aşınmasına yol açabilir.
  3. Asidik Gıdalar: Bol asit içeren gıdalar ve içecekler tüketmek, diş minesine asidik etkiler yapabilir. Örneğin meyve suları, kola turunçgiller, gazlı içecekler gibi gıdalar diş mine tabakasını aşındırabilir ve dişlerin şeffaf görünmesine neden olabilir.
  4. Diş Yaralanmaları: Dişlere gelen darbeler veya travmalar sonucunda, mine tabakasında hasar oluşabilir. Dişin mine tabakası zedelendiğinde, alttaki dentin tabakası daha belirgin hale gelir ve diş şeffaf bir görünüm kazanabilir.
  5. Diş Erozyonu: Kronik asitli reflü, bulimia veya bazı mide rahatsızlıkları gibi durumlar diş erozyonuna neden olabilir. Bu da diş minesi üzerinde aşınma ve şeffaflaşmaya yol açabilir.

Diş Şeffaflaşması Nasıl Önlenir?

  1. Dişlerinizi düzenli ve doğru bir şekilde fırçalayın. Diş fırçalama teknikleri için sayfamıza göz atın.
  2. Diş fırçanızı çok sert kullanmayın yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edebilirsiniz
  3. Diş minesine zarar veren asidik gıdaları sık sık tüketmekten kaçının
  4. Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi problemleriniz var ise gece plağı kullanın
  5. Dişlerinizi dişinize gelebilecek travmalara karşı koruyun
  6. Şekerli yiyecek ve içecek gıdaları çok sık tercih etmeyin
  7. Bol bol su için

Online Randevu Alın

.

Diş Şeffaflaşması Tedavi Yöntemleri

Diş eğerki diş minesini kaybettiyse maalesef diş minesini geri getiremeyiz. Diş minesi kaybı dişte kalıcıdır. Şeffaf, yarı saydam gözüken dişlerinizin görüntüsünden rahatsızsanız kozmetik diş tedavi yönlemleri dişinizi ve gülüşünüzü daha güzel kılar ve aynı zamanda dişinizi güçlendirir. Diş hekiminiz dişiniz için en uygun tedaviyi seçecektir.

Bonding

Bonding tedavisinde diş hekimi dişinize dişinizin renginde bir kompozit dolgu yapacaktır bu sayede dişinizin şeffaflığı gidecek ve dişiniz daha dayanıklı olacak.

Diş Şeffaflaşması Nedir?

Diş Kronu(Crown)

Diş kronu tedavisinde dişin tamamı kaplanır, diş şeffaflığı görünen dişinize bir şapka misali bir diş kaplaması takılır. Bu sayede diş minesi zarar görmüş dişiniz hem daha sağlam hemde estetik açıdan daha güzel görünecektir. Bu tedavide klinik olarak zirkonyum diş kaplamasını öneriyoruz.

Diş Şeffaflaşması Nedir?

Diş Kaplamaları

Diş kaplamaları kron kaplamaların aksine dişin tamamını kaplamazlar sadece dişin ön yüzeyini kaplar. Bu tedavide aynı şekilde dişinizin görünüşünü iyileştirip dişinizi sağlamlaştıracaktır. Dişiniz için en iyi diş kaplamasını dişinizin durumuna göre diş hekiminiz seçecektir. Eğer diş kaplaması yapılacak ise ve en iyi sonuç isteniyor ise klinik olarak Lamine diş kaplamalarını öneriyoruz.

Diş Şeffaflaşması Nedir?

Diş Uçlarının Şeffaflaşması İçin Evde Yapılabilecekler

Evde diş şeffaflaşmasını tamamen tedavi etmek mümkün olmasa da, aşağıdaki adımları takip ederek şeffaflaşmayı azaltabilirsiniz:

  • Su için
  • Florürlü diş macunlarıyla ağız hijyenizi aksatmayın
  • Çok Şekerli ve asitli gıdaları azaltın
  • Şeker içermeyen sakız çiğneyin bu sayede ağızda tükrük oluşumu artacaktır