Diş Eti Şişmesi ve İltihabı
Diş Eti Şişmesi ve İltihabı; Diş etleriniz ağız sağlığınız için çok önemlidir. Diş etleri, çene kemiğinizi kaplayan sert, pembe dokudan yapılmıştır. Bu doku kalın, lifli ve kan damarlarıyla doludur.
Diş etleriniz şişerse, dışarı çıkabilirler. Diş etlerinde şişme genellikle diş etinin dişle birleştiği yerde başlar. Ancak diş etleriniz o kadar şişebilir ki dişlerinizin bazı kısımlarını gizlemeye başlarlar. Şişmiş diş etleri normal pembe rengi yerine kırmızı görünür.
Dişeti şişmesi olarak da adlandırılan şiş diş etleri genellikle tahriş, hassas veya ağrılıdır. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etlerinizin daha kolay kanadığını da fark edebilirsiniz.
Diş Etleri Neden Şişer?
Diş eti iltihabı
Diş eti iltihabı, şişmiş diş etlerinin en yaygın nedenidir. Diş etlerinizin tahriş olmasına ve şişmesine neden olan bir diş eti hastalığıdır. Semptomlar oldukça hafif olabileceğinden birçok kişi diş eti iltihabı olduğunu bilmez. Ancak tedavi edilmezse diş eti iltihabı sonunda periodontitis adı verilen çok daha ciddi bir duruma ve olası diş kaybına yol açabilir.
Diş eti iltihabı çoğunlukla kötü ağız hijyeninin bir sonucudur ve bu da diş eti çizgisi ve dişlerde plak oluşmasına neden olur. Plak, zamanla dişler üzerinde biriken bakteri ve yiyecek parçacıklarından oluşan bir filmdir. Plak birkaç günden fazla dişlerde kalırsa tartar olur.
Tartar sertleşmiş plaktır. Genellikle tek başına diş ipi (Diş ipi Nasıl Kullanılır?) ve fırçalama ile çıkaramazsınız. Bu, bir diş hekimi görmeniz gereken zamandır. Tartar oluşumu diş eti iltihabına yol açabilir.
Gebelik
Şişmiş diş etleri hamilelik sırasında da ortaya çıkabilir. Vücudunuzun hamilelik sırasında ürettiği hormonlar, diş etlerinizdeki kan akışını artırabilir. Kan akışındaki bu artış diş etlerinizin daha kolay tahriş olmasına ve şişmeye neden olabilir.
Bu hormonal değişiklikler, vücudunuzun tipik olarak diş eti enfeksiyonlarına neden olan bakterilerle savaşma yeteneğini de engelleyebilir. Bu, diş eti iltihabı geliştirme şansınızı artırabilir.
Yetersiz Beslenme
Vitamin eksikliği, özellikle B ve C vitaminleri, diş eti şişmesine neden olabilir. Örneğin C vitamini, dişlerinizin ve diş etlerinizin bakım ve onarımında önemli bir rol oynar. C vitamini seviyeniz çok düşerse, iskorbüt geliştirebilirsiniz. İskorbüt kansızlığa ve diş eti hastalığına neden olabilir.
Gelişmiş ülkelerde yetersiz beslenme nadirdir. Mevcut olduğunda, en sık yaşlı erişkinlerde görülür.
Enfeksiyon
Mantar ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar potansiyel olarak şişmiş diş etlerine neden olabilir. Herpesiniz varsa, akut herpetik gingivostomatit adı verilen ve diş etlerinin şişmesine neden olan bir duruma yol açabilir.
Ağızda doğal olarak bulunan mayanın aşırı büyümesinin bir sonucu olan pamukçuk da diş eti şişmesine neden olabilir. Tedavi edilmeyen diş çürüğü, lokalize diş eti şişmesi olan diş apsesine yol açabilir. Diş apsesine ne iyi gelir? gibi bir sorunuz var ise sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Diş Eti Şişmesi ve İltihap problemleri yaşıyorsanız hemen bizimle iletişme geçin.
2 Comments
Slm diş etimde bir hafta dan beri iltihap var şişmiş ti ve ilaç kullandım şişlik indi tekrar şişmeye başladı sebep ne olabilir
Diş dr röntgeni çekti çürük yok demişti
Merhaba Tülay hanım, Diş etindeki şişme bir çok sebepten olabilir, müdahele etmek gerekebilir lütfen en kısa zamanda doktora görünün. Dilerseniz bize +905337694469 numarası ile whatsapp üzerinden ağız içi fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz. Geçmiş olsun.