Genel Makaleler

Diş Eti Şişmesi Nedir?

Diş etinde oluşan bu durumun ihmal edilmemesi gereklidir. Eğer böyle bir şikayetiniz varsa bir diş hekiminden randevu alıp tedavi olmanızı öneriyoruz. Diş hekimimiz, durumun nedenini belirlemek için sizi muayene edecek ve uygun tedaviyi önerecektir.

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı, şişmiş diş etlerinin en yaygın nedenidir. Diş etlerinizin tahriş olmasına ve şişmesine neden olan bir diş eti hastalığıdır. Semptomlar oldukça hafif olabileceğinden birçok kişi iltihap olduğunu bilmez. Ancak tedavi edilmezse sonunda periodontitis adı verilen çok daha ciddi bir duruma ve olası diş kaybına yol açabilir. çoğunlukla kötü ağız hijyeninin bir sonucudur ve bu da diş eti çizgisi ve dişlerde plak oluşmasına neden olur. Plak, zamanla dişler üzerinde biriken bakteri ve yiyecek parçacıklarından oluşan bir filmdir. Plak birkaç günden fazla dişlerde kalırsa tartar olur. Tartar sertleşmiş plaktır. Genellikle tek başına diş ipi (Diş ipi Nasıl Kullanılır?) ve fırçalama ile çıkaramazsınız. Bu, bir diş hekimi görmeniz gereken zamandır. Tartar oluşumu diş eti iltihabına yol açabilir.

Gebelik

Vücudunuzun hamilelik sırasında ürettiği hormonlar, diş etlerinizdeki kan akışını artırabilir. Kan akışındaki bu artış diş etlerinizin daha kolay tahriş olmasına ve şişmeye neden olabilir. Bu hormonal değişiklikler, vücudunuzun tipik olarak diş eti enfeksiyonlarına neden olan bakterilerle savaşma yeteneğini de engelleyebilir. 

Yetersiz Beslenme

Vitamin eksikliği, özellikle B ve C vitaminleri, buna neden olabilir. Örneğin C vitamini, dişlerinizin ve diş etlerinizin bakım ve onarımında önemli bir rol oynar. C vitamini seviyeniz çok düşerse, iskorbüt geliştirebilirsiniz. İskorbüt kansızlığa ve diş eti hastalığına neden olabilir. Gelişmiş ülkelerde yetersiz beslenme nadirdir. Mevcut olduğunda, en sık yaşlı erişkinlerde görülür.

Enfeksiyon

Mantar ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar potansiyel olarak neden olabilir. Herpesiniz varsa, akut herpetik gingivostomatit adı verilen ve diş etlerinin şişmesine neden olan bir duruma yol açabilir. Ağızda doğal olarak bulunan mayanın aşırı büyümesinin bir sonucu olan pamukçuk da şişmeye neden olabilir. Tedavi edilmeyen diş çürüğü, diş apsesine yol açabilir. Diş apsesine ne iyi gelir? gibi bir sorunuz var ise sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer, Neler İyi gelir?

  1. Diş Hekimi Muayenesi: Diş eti sağlığınızı izlemek ve gerekli tedaviyi almak için diş hekiminizi ziyaret edin. Diş eti hastalığı varsa, diş hekiminiz uygun tedavi yöntemlerini önererek diş eti şişmesini azaltmanıza yardımcı olacaktır. Diş etinizdeki bu durumun geçmesi, iyileşmesi için uygulayabileceğiniz en iyi yöntem bu yöntemdir.
  2. Ağız Hijyeni Rutini ve Uygulama Şekli: Dişlerinizi günde en az iki kez, doğru fırçalama tekniğiyle fırçalayın. Diş fırçanızı hafifçe diş etlerine doğru açılı bir şekilde hareket ettirin. Diş fırçanızın yumuşak kıllara sahip olduğundan emin olun, çünkü sert kıllar diş etlerine zarar verebilir. Diş ipi veya ara yüz fırçası kullanarak dişlerinizin arasındaki plak ve yiyecek artıklarını temizleyin. Bu, diş etlerinin sağlıklı kalmasına ve şişliğin azalmasına yardımcı olur. Antiseptik özelliklere sahip ağız gargaraları kullanabilirsiniz. Bu gargaralar diş etlerini temizler, mikropları öldürür ve iltihabı azaltır. Bununla birlikte, ağız gargaralarını kullanmadan önce bir diş hekimine danışmanızda fayda vardır.
  3. Tuzlu Su ile Gargarası: Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Bu karışımla günde birkaç kez gargara yaparak diş etlerinizin şişmesini azaltabilirsiniz. Tuzlu su, iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve ağız içi yaraların iyileşmesini destekler.
  4. Sağlıklı beslenme: Dengeli bir beslenme alışkanlığı benimsemek, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve diş eti sağlığınızın iyileşmesine yardımcı olur. Lifli gıdaları (meyve, sebze, tam tahıllar) tüketin.
  5. Sigarayı Azaltmak, Bırakmak: Sigara içmek diş etlerinin iyileşme sürecini yavaşlatır ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Eğer sigara içiyorsanız, diş eti sağlığı için sigarayı bırakmanız önemlidir

Diş Eti Şişmesinin Olası Sorunları

  1. Gingivitis ve periodontitis gibi diş eti hastalıkları, diş etlerinde iltihaplanma, kanama, diş eti çekilmesi ve diş kaybı gibi sorunlara neden olabilir.
  2. Enfeksiyon riskini artırır ve bakterilerin diş etlerine yerleşmesi ve enfeksiyon oluşturması için uygun bir ortam sağlar. Bu enfeksiyonlar, diş etlerinde ağrı, hassasiyet ve apse oluşumuna yol açabilir.
  3. İlerleyen diş eti hastalıkları, diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Bu durumda diş kökleri açığa çıkar ve dişlerde hassasiyet, aşırı sıcak-soğuk duyarlılığı ve estetik sorunlar meydana gelebilir.
  4. Diş kaybına yol açabilir. Zayıflayan diş etleri, dişleri destekleyen dokuların zarar görmesine ve dişlerin sallanmasına neden olabilir.
  5. İltihaplanma ve enfeksiyonlar, kötü ağız kokusuna yol açar.

Diş Eti Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

  • Kızarıklık daha kırmızı diş etleri
  • Şişkin kabarık diş etleri
  • Hassasiyet
  • Diş etlerinde kanama
  • Ağız kokusu
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişlerin sallanması

Bu belirtiler diş eti hastalıklarının ve diş eti şişmesinin bir belirtisi olabilir ve ihmal edilmemelidir.

Tedavisi

Dişleri düzenli fırçalamak ve diş ipi kullanmak bu sayede ağızda bakterilerin birikmesini engellemek en iyi tedavidir. Diş taşı temizliği ve diş hekiminizin yazacağı ilaçlar diş eti şişmesi tedavi edilebilir. 6 ayda bir profesyonel diş temizliği yapılmasını öneriyoruz bu sayede oluşabilecek bir türlü diş eti hastalığına engel olabilirsiniz.