Makaleler

Diş Dolgum Düştü Ne Yapmalıyım?

Diş dolgusu dişinizi koruyan bir tabaka olduğundan, dolgunun düşmesi dişinizde daha ciddi sorunlara neden olabilir. Dolgunuz düştüğü zaman dişinizin o kısmı boş kalır ve dişiniz savunmasız ve çok hassas durumda olur. Dişiniz bu durumdayken kırılmaya ve enfeksiyon kapmaya çok müsait durumdadır.

Diş hekiminize başvurmadan önce, dişinizde herhangi bir acı veya hassasiyet varsa, geçici olarak ağrıyı hafifletmek için bir ağrı kesici alabilirsiniz.

Eğer dolgu tekrar yerleştirilebilirse, diş hekiminiz size dolgunun yerleştirilmesi için bir randevu verebilir. Ancak dolgu yeniden yerleştirilemeyecek kadar büyük bir bölgeyi kaplıyorsa, diş hekiminiz alternatif tedavi seçenekleri sunabilir, örneğin diş kaplama veya implant. Dolgunuzun düştüğü taraftan asla yemek yemeyin arasına bir şey kaçmasına izin vermeyin.

Dolgu Neden Düşer?

İyi bir şekilde tecrübeli bir klinik tarafından yapılan diş dolgusunun genel durumlarda düşmesi çok nadirdir bu yüzden dolgunuzu yaptırırken seçtiğiniz diş hekimi ve diş kliniği çok önemlidir. Dolgunuzun düşmesinin birkaç sebebi olabilir bunlar:

  1. Çiğneme veya diş sıkma gibi dişlere aşırı basınç uygulanması sonucu dolgunun çatlaması veya kırılması.
  2. Dişin çevresindeki dişeti ve çevresindeki dokuların enfeksiyonu veya diş eti iltihaplanması.
  3. Dişin yetersiz hazırlanması veya dolgunun yeterince sıkı tutturulmaması.
  4. Diş dolgusunun ömrünü tamamlaması veya zamanla aşınması.
  5. Aşırı sıcak veya soğuk yiyecekler veya içecekler tüketmek veya aşırı sert diş fırçalama gibi nedenlerle dişin etrafındaki diş eti çekilmesi.

Bu nedenlerden herhangi biri, diş dolgunuzun düşmesine neden olabilir.

Dolgunun Düşmemesi İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Diş dolgunuzu yaptıran diş hekiminin tavsiyelerine uygun şekilde bakım yapın ve ağız hijyeninize özen gösterin.
  • Dişlerinizi sıkma veya çiğneme gibi aşırı basınca maruz bırakmamaya çalışın.
  • Dişlerinizi fırçalarken dolgunun olduğu bölgeye özellikle dikkat edin ve diş fırçanızın sert kıllı olmamasına özen gösterin.
  • Aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının.
  • Dişlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmek için diş hekiminize düzenli aralıklarla gitmeye özen gösterin. Bu, diş dolgunuzun kontrol edilmesine ve gerekirse yenilenmesine yardımcı olabilir.

Diş Dolgusu Düşmesi Sonrası Ağrı

Dolgum düştü ve dişim çok ağrıyor ne yapmalıyım? Dolgunun düşmesi, dişinizdeki hassasiyeti artırabilir ve çiğneme veya sıcak-soğuk yiyeceklerin tüketimi sırasında ağrıya neden olabilir.

  1. Bu esnada ağrı esnasında kesiciler kullanabilirsiniz bu geçici bir çözümdür tedavi olmayı göz ardı etmeyin asla.
  2. Dolgunuzun düştü kısmı olabildiğince temiz tutun.
  3. Antibakteriyel gargaralar ile ağzınızı çalkalayın.
  4. Sıcak, soğuk, acı şeylerden kaçının.
  5. Dişinize çok basınç gelmesi ağrıyı arttırır dikkat edin.
  6. Soğuk kompres yapın

Yapabileceğiniz en önemli adım diş hekimine başvurmak olacaktır. Diş hekiminiz dolgu düşmesi ardından oluşan boşluğu dolgu tedavisi ile tekrardan kapatacak ve ağrının sebebini çözecektir. Gerekli zaman içerisinde doğru müdahale yapılmadığı taktirde diş kaybı olasıdır. Kliniğimizde yapılan diş dolgusu fiyatları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.