Genellikle ağız içindeki diş etlerinde başlar ve zamanla komşu dokulara ve kemiklere yayılabilir. Tespit edilmesi zor bir hastalık değildir.
Belirtileri arasında diş etinde kanama, diş eti şişmesi, diş etinde renk değişikliği, ağrı, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma ve ağızda yara veya ülser gibi lezyonlar yer alabilir.
Nedenleri arasında sigara içmek, tütün ürünleri kullanmak, aşırı alkol tüketmek, kötü ağız hijyeni, İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu ve genetik yatkınlık gibi faktörler yer alabilir.
Tedavi, kanserin yayılım derecesine ve evresine bağlı olarak değişebilir. Erken evrelerde, kanserin çıkarılması ve çevre dokuların cerrahi olarak temizlenmesi yeterli olabilir. Daha ileri evrelerde ise kemoterapi, radyoterapi veya immünoterapi gibi tedaviler de gerekebilir.
Erken evrelerinde belirtileri genellikle fark edilmez veya hafif olabilir, ancak ilerleyen evrelerde şu belirtiler görülebilir:
Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaklaşık iki hafta sürecek şekilde yaşıyorsanız, diş hekiminize başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, diş eti kanserinin tedavi edilebilir olmasını sağlayabilir.
Diş eti kanaması genellikle diş eti hastalıklarının bir belirtisidir ve çoğu zaman kanser belirtisi değildir. Diş eti hastalığı, diş etlerinde iltihaplanma ve diş eti çevresindeki dokuların tahrip olmasına denir. Diş eti hastalığı tedavi edilmezse, diş etleri kanamaya devam eder ve diş kaybına neden olabilir. Ancak, diş eti kanaması da diş eti kanserinin bir belirtisi olabilir. Bu nedenle, diş eti kanaması yaşayan kişiler, diş eti kanseri gibi diğer olası hastalıkları da teyit etmek adına diş hekimleri tarafından muayene edilmelidirler.
Online Randevu Alın
Kanserin teşhisi konulabilmesi için bir diş hekimi tarafından muayene edilmeniz gerekir. Muayene, diş eti kanseri şüphenelenildiği dokuların incelenmesi ve kanser hücrelerinin varlığının veya yokluğunun belirlenmesi için biyopsi yapılması ile gerçekleştirilir.
Kanserin boyutu, yayılımı ve evresine bağlı olarak değişebilir. Erken teşhis edilirse, tedavisi daha etkili olur. Tedavide kullanılan yöntemler arasında cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi ve immünoterapi bulunabilir. Erken teşhiste kanser çok yayılmamış ise ameliyat ile tedavi edilebilir. Ancak, kanser büyükse, boğaza kadar yayılmış ise ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi uygulanması gerekir. Tedavi sonrası takip, tedavinin önemli bir parçasıdır. Tedavi sonrasında düzenli kontroller ve takipler yapılması gereklidir. Doktor kontrollerinizi aksatmayın.
Online
Randevu Alın