Dişleri destekleyen dokuları, çeşitli şekillerde etkileyen hastalıklar grubudur, dişi destekleyen dokuları diş etleri, periodontal ligaman ve alveolar kemikleri de içermektedir. En yaygın diş eti hastalıkları gingivit ve periodontitdir. Tedavi edilmezse diş kaybına neden olabilirler. Birçok insanın diş kaybetmelerindenki en büyük sebep diş eti hastalıklarıdır.
Dikkat edilmemiş ağız hijyeni, genetikler, ve bireyin yaşam tarzı seçimleri diş eti hastalıklarının oluşmasında büyük rol oynar, bu hafif diş eti iltihabından (gingivitis) ağır periodontitise kadar gidebilir. Müdahale edilmemiş diş eti problemleri genel ağız sağlığını çok kötü hale getirir ve diş kaybına sebebiyet verir. Ağız sağlığımıza dikkat etmek ve diş kontrollerimizi aksatmamak diş eti hastalıklarını önlemek için çok önemlidir.
Birçok diş eti hastalığının belirtileri arasında yer alır. Eğer bu belirtilerden muzdaripseniz bir diş doktoruna görünmelisiniz.
Diş eti bireyin ağız sağlığına gösterdiği özene, genel sağlığına ve kişinin yaşam tarzına göre neden olan birçok faktör vardır bunlar;
Ağız sağlığına dikkat etmek ve düzenli olarak diş kontrollerine gitmek ağız sağlığımız için çok önemlidir.
Online Randevu Alın
Diş eti hastalıkları bireyde ağız kokusundan dolayı özgüven kaybı, kanayan diş etleri, olmayan dişler gibi negatif durumlarda bırakır bu durumlar sosyal hayatımızı etkileyen faktörler. konuşmayı ve yemek yemeyi zorlaştırarak sosyal aktivitelerde ve katılımda sınırlamalara yol açabilir. Diş eti hastalığı genellikle damgalanır ve sosyal ilişkilere zarar verebilecek kötü hijyenle ilişkilendirilir. Diş eti hastalığı genellikle damgalanır ve sosyal ilişkilere zarar verebilecek kötü hijyenle ilişkilendirilir. Bu etkileri önlemek ve azaltmak için iyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş eti hastalığı için tedavi aramak ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmek önemlidir.
Diş eti hastalığı oluşumunu engellemek için dişlerimizi günde iki kez fırçalamalıyız ve dişlerimizin arasını diş ipi ile temizlemeliyiz ağız hijyenimize dikkat etmeliyiz. Diş ağrısı ve diş sızlaması gibi problemleriniz varsa sizler için hazırladığımız “Diş eti ağrısına ve sızlamasına ne iyi gelir” yazımıza göz atabilirsiniz, diş eti ağrınızı hafifletebilirsiniz.
Diş temizliği ve kontrol için diş kliniklerini ziyaret edilmeli. Genel sağlığımız diş eti hastalıkları oluşumu ile bağlantılıdır genel sağlığımız kötü olursa ağzımız daha hastalıklara daha duyarlı olur. Sigara kullanımı ve beslenme şeklinize dikkat etmelisiniz. Diş eti hastalıklarının erken tesbiti çok önemlidir.
Diş eti hastalığı tipik olarak bir diş muayenesi ve tıbbi geçmiş incelemesi ile teşhis edilir. Aşağıdaki teşhis yöntemleri kullanılır;
Klinik muayene: Bir diş hekimi veya periodontist, diş etlerini, dişleri ve ağzı kızarıklık, şişme, kanama ve ceplenme gibi diş eti hastalığı belirtileri açısından inceleyecektir.
Röntgenler: Diş röntgenleri, diş eti hastalığına bağlı kemik kaybının ve diş çürümesinin boyutunu görselleştirmeye yardımcı olmaktadır.
Diş eti ölçümleri: Diş hekimi, diş eti hastalığının ciddiyetini gösterebilen diş eti ceplerinin derinliğini ölçmek için bir periodontal prob kullanabilir.
Bakteriyel analiz: Mevcut bakteri türlerini ve diş eti hastalığına katkılarını belirlemek için laboratuvar analizi için bir plak veya diş eti dokusu örneği alınabilir.
Diş hekimimiz, bu testlerin sonuçlarına dayanarak diş eti hastalığının tipini ve evresini teşhis edecek ve daha fazla ilerlemeyi yönetmek ve önlemek için bir tedavi planı geliştirecektir.
Tedavi diş taşı temizliği ve kök düzeltme, ilaçlar, cerrahi, diş eti greftleri, lazer tedavisi, geliştirilmiş ağız hijyeni içerebilir. Kliniğimizde yapılan diş eti hastalıkları tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz bizi arayabilir, mesaj atabilir veya Nişantaşında bulunan kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Online
Randevu Alın