Makaleler

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğu neden olur? Kserostomi yani Ağız kuruluğu (zeer-o-STOE-me-uh), ağzınızdaki tükürük bezlerinin ağzınızı ıslak tutmak için yeterli tükürük üretmediği bir durumu ifade eder. Ağız kuruluğu, genellikle belirli ilaçların yan etkisinden, yaşlanma veya radyasyon tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Tükürük bezlerinin yapısı ağız kuruluğunu etkileyebilir.

Tükürük, bakteriler tarafından üretilen asitleri nötralize ederek, bakteri üremesini sınırlayarak ve yiyecek parçacıklarını yıkayarak diş çürümesini önlemeye yardımcı olur. Ağızdaki tükürük ayrıca tat alma yeteneğinizi geliştirip, çiğnemeyi ve yutmayı kolaylaştırır. Buna ilave olarak, tükürükteki enzimler sindirime yardımcı olur.

Ağızda azalan tükürük ve ağız kuruluğu genel sağlığınızı ciddi anlamda etkileyebilir. Aynı zamanda dişlerinizi, diş etlerinizi, iştahınızı ve yemekten aldığınız zevke kadar bir çok şeye sebep olabilir.

Aşşağıda ağız kuruluğu nedenlerini sıraladık:

İlaçlar

Birçok reçetesiz ilaç da dahil olmak üzere yüzlerce ilaç yan etki olarak ağız kuruluğuna neden olur. Depresyon, yüksek tansiyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yanı sıra antihistaminikler, dekonjestanlar, kas gevşeticiler ve ağrı kesici ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olabilir.

Yaşlanma

Birçok insan yaşlandıkça ağız kuruluğu yaşar. İlerleyen yaş durumuna bağlı sağlık sorunları sebebiyle ilaç kullanımı, vücudun ilaçları işleme yeteneğindeki değişiklikler, yetersiz beslenme ve uzun süreli kronik sağlık sorunları yer alır.

Kanser Tedavisi

Kemoterapi ilaçları tükürüğün yapısını ve üretilen miktarı değiştirebilir. Bu, tedavi tamamlandıktan sonra normal tükürük akışının geri dönmesiyle geçici olabilir. Başınıza ve boynunuza uygulanan radyasyon tedavileri tükürük bezlerine zarar vererek tükürük üretiminde belirgin bir azalmaya neden olabilir. Bu radyasyon dozuna ve tedavi edilen alana bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.

Sinir Hasarı

Baş ve boyun bölgenizde sinir hasarına neden olan bir yaralanma veya ameliyat ağız kuruluğuna neden olabilir.

Sağlık Sorunları

Ağız kuruluğu, diyabet, ağzınızdaki mantar enfeksiyonu (pamukçuk) veya Alzheimer hastalığı gibi belirli sağlık durumlarından tutunda Sjögren sendromu veya HIV/AIDS gibi otoimmün hastalıklardan kaynaklanabilir. Ağzınız açıkken horlamak ve nefes almak da ağız kuruluğuna katkıda bulunabilir.

Tütün ve Alkol kullanımı

Alkol ve sigara kullanımı ağız kuruluğu oluşumunu tetikleyebilir.

Ağuz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Ağzınızda kuruluk veya yapışkanlık hissi
  • Kalın ve lifli görünen tükürük
  • Ağız kokusu
  • Çiğneme, konuşma ve yutma güçlüğü
  • Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı
  • Değişken bir tat duygusu
  • Protez diş takma sorunları

Peki, Ağız Kuruluğu belirtileri sonrasında ne zaman doktora gitmeliyim? Kalıcı ağız kuruluğu belirtileri ve semptomları fark ettiyseniz, en yakın diş hekiminden beklemeden randevu alabilirsiniz. Kliniğimizden randevu almak için bize iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.