Makaleler

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Diş taşı temizliği, kapsamlı bir ağız muayenesi, ağız hijyeni alışkanlıklarınızın gözden geçirilmesi ve profesyonel diş temizliğini içerir. Ziyaretin diş temizliği bölümünün olağan adımları şunlardır:

İlk olarak, diş hekiminiz , diş eti çizgisinden ve dişler arasında biriken kalıntıları, diş taşlarını ve plak oluşumunu gidermek için ultrasonik bir ölçekleyici veya manuel bir el ölçekleyici kullandıkları ölçeklendirme adı verilen işlemi tamamlayacaktır. Giderek daha popüler hale gelen Ultrasonik ölçekleyiciler, düşük frekansta titreşir ve plakları parçalamak ve çıkarmak için hava basıncı kullanır. Plakların tamamı çıkarıldıktan sonra bir sonraki adım dişlerin cilalanmasıdır. Yine her dişe özel bir polisaj pastası uygulamak için otomatik bir el cihazı kullanılır. Alet özeldir çünkü cilayı uygularken dişleri parlatır. Son adım, diş ipi ile hızlı bir diş ipi ve kalan kalıntıları gidermek için bir durulamadır. Genel olarak, profesyonel diş temizleme deneyimi hızlıdır, yaklaşık 30 – 45 dakikadır ve ağrısızdır.

Diş Taşı Nedir

Dişlerin etrafında biriken kalsifiye olmuş bakteriden oluşan bir plaktır. Kütle olarak %65-70’i canlı mikroorganizmalardan oluşan bakterilerin oluşturduğu bir kolonidir. Bu bakterilerin orda çoğalmaları ve üzerine tükürüğün içinde bulunan minerallerin çökmesiyle beraber kalsifik bir yapı alır bu kalsifiye yapıya denir.

Diş Taşlarının Diş Sağlığına Zararları Nelerdir?

Dişlerin etrafında biriken bu kalsifik yapı diş etiyle ve altındaki dokularla ilgili harabiyetlere neden olabilmektedir. Neticede bu diş taşları kütle olarak %65-70 oranında bakteriden müteşekkildir. Bu organizmalar ürettikleri toksinlerle altlarındaki diş etini ve onun altındaki sert doku, kemik ve semen tabakasını etkileyerek bunların enfekte olmasına neden olurlar. Bu enfeksiyonlar sonucunda da kemikte bir harabiyet oluşur ve bu harabiyete bağlı olarakta diş etinde bir çekilme gözlenebilir.
Diş taşları özellikle 30’lu yaşlardan sonra diş kaybına en fazla neden olan faktördür. Bu yüzden kesinlikle küçümsenmemesi gerekmektedir. Zamanla çok yavaş bir süreç olarak diş etlerinde ve kemikte harabiyete neden olduğu için maalesef çoğu durumda geç kalındığı zaman ancak farkına varılabiliyorlar. Bu yüzden fırçalamayla ilgili oluşabilecek olan aksaklıklarla ilgili profesyonel bir destek almak ve en az senede 1 kere diş hekimine gitmekte şiddetle fayda var. Herkesin ağzında aynı olmamakla beraber özellikle toplumun diş eti ve kemikle ilgili neden olduğu hastalıklar bütün hastalıklar içerisinde dünyada en fazla rastlanan hastalık.
Diş eti hastalıklarının bir numaralı nedeni bu diş taşlarıdır. Dişlerin etrafında bu diş taşlarının birikmesine bağlı olarak diş eti çekilmesi meydana gelmektedir ve diş eti çekilmesi de en nihayetinde dişin kaybıyla sonuçlanabilmektedir.

Diş Taşı Temizliği Sırasında Acı Hissedilir mi?

Hafif bir rahatsızlık hissi veya hassasiyet yaşanması mümkündür, ancak genellikle bu işlem ağrısızdır. İşlem sırasında diş hekiminiz, ağızı uyuşturmak için lokal anestezi kullanabilir. Ayrıca, diş eti hastalığı gibi ciddi bir durumunuz varsa veya diş taşları çok sert ve köküne yakın ise, işlem sırasında biraz daha acı hissedebilirsiniz. Ancak genellikle bu acı hafif ve geçici olur.

Diş Beyazlatmaya Yardımcı Olur mu?

Dişlerin beyazlamasına doğrudan yardımcı olmaz. Ancak diş taşı temizliği, dişlerin diğer renkli lekelerinin (örneğin kahve, sigara, çay) temizlenmesine yardımcı olabilir. Bu da dişlerinizin daha beyaz ve temiz görünmesine yardımcı olabilir.
Diş beyazlatma işlemi ise, dişlerin doğal beyazlığını artırmak için uygulanan bir işlemdir. Diş beyazlatma işlemi de dişlerin üzerindeki lekeleri ve renk değişimlerini etkili bir şekilde giderir. Diş beyazlatma işlemi diş taşı temizliğiyle birlikte de uygulanabilir, ancak her iki işlemin birbirinden farklı amaçları olduğunu ve birbirlerini tamamlayan işlemler olduğunu unutmamak önemlidir.
Diş temizliği, diş sağlığı için önemlidir ve dişlerinizin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olabilir. Diş beyazlatma işlemi, dişlerin daha beyaz ve parlak görünmesini sağlar.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağız bakımı konusunda çok ciddi bir şekilde hastalarımızın motivasyonunu arttırma gayreti içinde oluyoruz. Burada verdiğimiz tavsiyeler dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğine yönelik dişlerini nasıl fırçalamasının en ideal sonucu doğuracağına dair tavsiyelerde bulunmaktayız. Buna bağlı olarak bazı bireylere diş ipi kullanımını tavsiye etmekteyiz. Fakat herkese diş ipi kullanımını tavsiye etmiyoruz çünkü bazı bireyler de diş ipi kullanımı maalesef kötü sonuçlara neden olabiliyor. Bazı bireylerde ise diş ipi kullanımı kesinlikle çok elzem olabiliyor dişleri fırçalarken de ağza yönelik olarak özel tavsiyelerde bulunabiliyoruz. Yani burada yapılması gereken bu temiz ağzın mümkün mertebe en uzun şekilde idamesini sağlanması onun temizliğinin devam ettirilmesi bu noktada da hastanın motivasyonunun düşmemesi yönünde bir gayret içerisinde oluyoruz.

Diş Taşı Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı oluşumu ile ilgili en önemlisi dişlerimizi günde an az iki kez olacak şekilde düzenli olarak fırçalamak. Bunun yanında etkili bir diş temizliği yapmak oluşmasını engellemek için dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardandır.

Diş Taşı Temizliği Fiyatları 2025

Güncel Diş Taşı Temizliği fiyatları seans sayısına göre farklılık göstermektedir, bağlantıdan ilgili sayfamıza ulaşabilirsiniz. Fiyatları öğrenmek ve detaylı bilgi almak için bize whatsapp, mail yada arayarak ulaşabilirsiniz sizlere bilgi vermek isteriz. Doğru ve net bir fiyat alabilmek için doktor muayenesi gereklidir. Fiyatlar her kliniğe, doktora, hastaneye göre değişiklik göstermektedir. TDB her yıl tüm tedaviler için bir taban fiyat listesi paylaşmaktadır.