Diş eti çekilmesi yalnızca çiğneme fonksiyonunuzu etkilemeyecektir; diş eti çekilmesi nedeniyle diş etindeki estetik görünümün kaybından dolayı gülüşünüz de gölgelenecektir. Çünkü sağlıksız bir diş etinde; diş eti çekilmesi ile beraber renk ve uyum bozukluğu olduğu gibi, kanama nedeniyle meydana gelmiş lekelenmeler ve plak oluşumu gözlenmesi de muhtemeldir.
Diş eti problemi sebebiyle neşe dolu bir gününüzün lezzetine varmaktan mahrum kalmak, aslında telafisi olmayan zamanınızın eksilmesine, estetik ve sağlık açısından bir gününüzün kalitesiz bir şekilde geçmesine neden olacaktır.
Diş eti kanaması esasında bir hastalık değildir; diş eti kanaması birtakım ağız ve diş problemlerinin en belirgin bulgusudur. “Nedir bu diş eti çekilmesine yol açan problemler?” sorusuna cevap olarak; mikrobiyal dental plak oluşumu, diş taşı oluşumu, porselen diş kaplamaların metallerinin diş etinde yarattığı reaksiyonu ve taşkın dolguları gerekçe gösterebiliriz.
Diş eti çekilmesine neden olan ağız ve diş kaynaklı hastalıklar tedavi edilmediği sürece diş eti kanamaları artarak sürecektir; sonuç olarak diş eti hastalıkları meydana gelecektir.
Bu nedenle diyoruz ki sağlam ve estetik dişler için sağlıklı ve estetik diş etleri elzemdir.
Nişantaşı’ndaki kliniğimizde diş eti problemi yaşayan hastalarımızın tedavi süreçlerini genel olarak 4 fazda gerçekleştirmekteyiz:
Diş eti çekilmesi nedeniyle kliniğimize başvuran hastalarımızın diş eti problemi yaşamasına neden olan ana problemitespit edip; ardından kök yüzeyi temizliği, ara yüz temizliği, mekanik beyazlatma işlemlerini uygularız ve hastalarımıza ağız hijyenini ideal şekilde sağlamaları yönünde yapmaları gereken bakımlara yönelik öneriler sunarız. Gerekli olduğu takdirde bir reçete sunup bir hafta sonrasına kontrol ve devam seansı için yeniden randevu veririz.
Kliniğimizde uyguladığımız başlangıç tedavisini 2 ila 3 seans neticesinde tamamlayıp, gerekli olan diğer aşamalara geçmeyi hedeflemekteyiz. Hastalarımızın genel ağız sağlığı durumunu ve diş eti fenotipini belirleyerek diğer tedavi aşamalarını kararlaştırır ve bu doğrultuda birtakım cerrahi operasyonlar uygularız. Bu operasyonlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Bu aşamada, mikrobiyal plak birikiminin gözlendiği eski veya taşkın olan dolgu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik dişlerin telafisi ve fonksiyonel dengenin sağlanması ile diş eti hastalığına zemin hazırlayan faktörlerin giderilmesi sağlanır.
Cerrahi ve restoratif tedavilerle elde edilen iyileşmenin muhafazasının sağlanması için klinik muayene ve kontrollerin aksatılmaması son derece hayati bir önem arz etmektedir. Bu açıdan kliniğimizde hastalarımıza uyguladığımız tedavilerle aynı hassasiyette sürdürdüğümüz takip sistemimiz sayesinde siz hastalarımızla periodontal ve genel ağız diş sağlığınızın idamesi için gerekli tedavi ve kontrol süreçlerini belirlemekte; gereksinim duyduğunuz motivasyonu profesyonel bir yaklaşımla sizlere sunmaktayız.
Ağız sağlığı, bireylerin yaşama dâhil olmalarındaki tüm faaliyetlerine ciddi anlamda etkide bulunmaktadır; çünkü insanın temel ihtiyacı olan beslenme için sindirim ağızda başlar. Bu nedenle kaliteli beslenebilmek için sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmak da büyük önem teşkil etmektedir.
Sağlıklı bir ağız ve sağlıklı bir estetik gülüş tasarımı için elzem olan anahtar kavramlardan biri de diş eti sağlığıdır. Diş eti sağlığının kaybedildiği durumlarda ise pembe estetik dâhilinde uygulanan operasyonlardan istifade edilmesi, ağız sağlığı ve estetik neticeleri arasındaki döngüyü yeniden sağlıklı bir şekilde işler hale getirecektir.
Ağız içinde sayısız bakteri ve canlı mikroorganizmalar mevcuttur. Bu bakteri ve mikroorganizmalar diş yüzeyinde diş taşı olarak adlandırılan plaklar üzerinde adeta koloni kurar ve hem dişin hem de diş etinin sağlığını tehdit eder.
Zamanla diş etlerinde kayıplar yaşanır; bu durum dişlerin de kaybedilmesi riskini doğurur. Bu nedenle öncelikle koruyucu ve önleyici uygulamalarla bu plakların oluşumu engellenmeye çalışılmalıdır; oluşumunun önüne geçilemediyse muhakkak temizlik ve mekanik beyazlatma gibi tekniklerle bertaraf edilmelidir.
Aksi halde kendisini basit diş eti kanamaları gibi gösteren ‘’gingivitis’’ diye adlandırılan iltihap probleminin meydana gelmesi muhtemeldir.
Gingivitis problemi düzenli diş bakımları ve yıllık diş taşı temizliği ve cerrahi içerikte olmayan uygulamalar sayesinde ortadan kaldırılabilir niteliktedir.
Herhangi bir kemik ya da diş kaybı meydana getirmez. Fakat ilerlemesi halinde diş etindeki sağlıksız durum derinleşir; zamanla diş etlerinde çekilmeler, dokularda ve çene kemiğinde kayıplar yaşanabilir. Bu durum ise diş kayıplarına kadar varan sonuçlara neden olacaktır.
Diş eti rahatsızlığı sonucu klinik olarak pek çok semptom gözlemlemekteyiz. Bunlar; diş etlerinde kızarıklıklar, kanamalar, ağız kokusu, çiğneme esnasında oluşan ağrı ve diş eti çekilmesi gibi problemlerdir. Hastalarımızın genel sağlık durumlarına ilişkin farklılıklar da diş eti hastalıklarının oluşmasına yatkın olmalarına neden olabilir. Özellikle ergenlik çağındaki bireylerin ve kadınların hormonal dengeleri,kadınların gebelik durumu, sigara kullanımı, diyabet ve sistemik hastalıklar sebebiyle kullanılan bazı ilaçlar; diş eti hastalıklarının oluşumuna yatkınlığı artırabilmektedir.
Online Randevu Alın
Diş eti hastalıkları etki alanı itibarıyla ağız içiyle sınırlı kalan lokal problemler değildir; etki alanları oldukça geniştir çünkü doğrudan ya da indirekt yollarla bireylerin bağışıklık sistemini etkilemektedir. Bunun sonucunda bireyler hastalıklara daha yatkın hale gelebilmektedir.
Diş eti rahatsızlığı olan bireylerin sağlıklı bireylere göre daha fazla sindirim ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları yaşama riski vardır. Kalp hastalığı riski taşımaktadır ve bu hastalarda kan şekeri kontrolünün daha zor olduğu görülmüştür. O halde diş bakımları ve kontrolleri hayati önem teşkil etmektedir. Ağız bakımı aksatılmamalı ve ağız sağlığını riske edecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Düzenli ve doğru diş fırçalama pek çok sağlık probleminin önünü almak açısından alışkanlık haline getirilmelidir.
Senede bir kez diş taşı temizliği için muhakkak diş hekimine gidilmeli ve önleyici tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. Sağlığı hastalık oluşmadan korumak ve önleyici tedaviler uygulamak, diş sağlığını korumaya yönelik hayati ve öncelikli yaklaşımlardır. Diş taşı temizliği sayesinde dişlerin daha beyaz görünmesi sağlanır; aynı zamanda diş etlerinin de iltihaplara karşı korunması sağlanmış ve diş eti sağlığı güçlendirilmiş olur.
Zaten Türkiye’de diş fırçalama alışkanlığı artmakta. Fakat yine de beslenme alışkanlığı, tükürük yapısı farklılığı ve fırçalama etkinliğinin yetersizliği nedeniyle bir diş hekimine başvurmakta, diş eti sağlığı ve diş estetiği açısından büyük fayda vardır. Bu yüzden hem fırçalama motivasyonun artırılması, oluşmuş sararmaların ortadan kaldırılması ve diş eti sağlığının idame ettirilmesi açısından senede bir kere temizlik yapılmalıdır.
Online
Randevu Alın