Diş Taşı Neden Ve Nasıl Oluşur?
16 Eylül 2020Mekanik Beyazlatma Nedir?
16 Eylül 2020
Dişlerin etrafında biriken bu kalsifik yapı diş etiyle ve altındaki dokularla ilgili harabiyetlere neden olabilmektedir. Neticede bu diş taşları kütle olarak %65-70 oranında bakteriden müteşekkildir. Bu organizmalar ürettikleri toksinlerle altlarındaki diş etini ve onun altındaki sert doku, kemik ve semen tabakasını etkileyerek bunların enfekte olmasına neden olurlar. Bu enfeksiyonlar sonucunda da kemikte bir harabiyet oluşur ve bu harabiyete bağlı olarakta diş etinde bir çekilme gözlenebilir.
Diş taşları özellikle 30 lu yaşlardan sonra diş kaybına en fazla neden olan faktördür arkadaşlar bu yüzen kesinlikle küçümsenmemesi gerekmektedir. Zamanla çok yavaş bir süreç olarak diş etlerinde ve kemikte harabiyete neden olduğu için maalesef çoğu durumda gec kalındığı zaman ancak farkına varılabiliyorlar bu yüzden fırçalamayla ilgili oluşabilecek olan aksaklıklala ilgili profosyonel bir destek almak ve en az senede 1 kere diş hekimine bir kontrole gitmekte şiddetle fayda var. Herkesin ağzında aynı olmamakla beraber özellikle toplumun diş eti ve kemikle ilgili neden olduğu hastalıklar bütün hastalıklar içerisinde dünyada en fazla rastlanan hastalık.
Bu bağlamda dünya popülasyonunun yaklaşık olarak yüzde 90 ı diş ve diş etiyle ilgili problemlerden dolayı belli enfeksiyonlarla karsı karsıya kalabilmekte. Diş taşı temizliğinin ve ağız temizliğin genel sağlık acısından faydaları ağzımızdaki bu dişlerimizin uzun süre orda kalmasıyla ilgili fonsiyonlarını yerine getirebilmeleri genel sağlıkla ilgili etkileri düşünüldüğü zaman muhakkak hastaların senede 1 kere diş taşı temizliği yaptırması gerekmektedir.