Sık Sorulan Sorular

Genel Makaleler

İmplant Nedir?

implant tedavisi

Sıkça Sorulan Sorular

implant ile ilgili gelişmeler artık diyabet hastalarınada implant yapmayı mümkün kılmaktadır. Diyabet hastalarının kontrol altında olsa bile kan değerlerindeki değişimler iyileşme ile alakalı faktörleri geciktirebilmektedir. Bu nedenle diyabet hastalarına implant yapılırken dikişsiz implant yöntemini tercih etmekteyiz.

Diş telleri çıkartılmadan ortodontik tedavide herhangi bir kayba neden olmadan implantı oraya yerleştirebiliyoruz burda belirleyici olan şey ortodontik tedavinin son aşamasına yaklaşmış olmak yani ortodontik tedavinin son bölümlerini son diş tellerinin çıkmasından 3 4 ay öncesinden oraya implantla ilgili cerrahiyi yapıp yerleştirebiliyoruz. Neden bu son dönemini bekliyoruz? Çünkü implantı yerleştireceğimiz yere referans olarak diğer dişlerin pozisyonunu kullanıyoruz yani diğer dişlerimizin hangi noktada durması gerekiyor o noktaya geldiklerinde oraya implantı o şekilde koyabiliyoruz o zamanda koyabiliyoruz ve bunu yaparken de ordan telleri çıkarmak zorunda değiliz.

implant dişleri yaparken 2 tane temel yöntem söz konusu implantın gövdesinin başarılı bir sekilde oraya yerleştirilmesine mütakip üzerine dişi yapmaya dair ölçü aşamaları başlanırken bu 2 yöntemden bir tanesine karar verilmesi gerekiyor. Bu yöntemlerden geleneksel olanı yapıştırma yöntemidir. Yapıştırma yönteminde implantın kemik içinde kalan ana gövdesi üzerine 2. Bir parça abutment dediğimiz parça gelir ve o abutmentin üzerine de dişi bir yapıştırıcıyla yapıştırırız yani ortada 3 segmentten oluşan bir yapı oluşmakta ; implantın kemik içindeki gövdesi,  ara parçamız ve üzerine dişin yapıştırılması seklinde bu geleneksel yöntem. Bunun nedeni su kaplama dişleri yaparken dişlerin üzerine yapıştırma yöntemiyle yapıştırıyoruz implant yapılmaya başlandığı ilk yıllarda da ordaki bu sistem implantın üzerine taşımış yani nasıl dişin üzerine kaplamayı yapıştırıyorsak implantın üzerine de dişi yapıştırırız olur biter gibi yaklaşım neticesinde bu sistem gelişmiş gelişmiş ve bugüne kadar da gelmiş fakat kendi içinde dezavantajları olmasından dolayı buna çözüm arayışı içersinde artık vidalı sistemleri tercih ediyoruz yani implantın kendisinin üzerine dişi doğrudan vidalayarak taktığımız sistemleri tercih ediyoruz bu sistemin avantajı ne? 3 segmentten oluşan parçayı burda 2 segmente indirmiş oluyoruz mekanik olarak dayanıklılığını artırmış oluyoruz , implanta dair bir müdehale yapılmak istendiğinde çok basit bir sekilde arkasındaki vidayı çevirip üstteki dişi çıkartabiliyoruz bu da çok büyük bir avantaj özellikle diş etiyle ilgili meselelerde oraya müdehale etmemizi oldukça kolaylaştırıyor kata bunların hepsinden öte en önemli avantajı  yapıştırma esnasında diş etinin etrafında biriken yapıştırıcı artıklarının daha ileriki dönemlerde oluşturabileceği diş eti problemleri.  bu yapıştırıcı artıklarının dişle implantın etrafında oluşturdukları problemler ve bu problemlerin sonuçlarına bağlı oluşan yeni komplikasyonlar yumağını çözme adına simante yerine yani yapıştırma yerine vidalı sitemi artık genel olarak kabul gören bir yöntemdir tabii ki geleneksel yöntem bazı durumlarda tercih edilmek zorunda kalınabiliyor ama ana prensip olarak sunu söyleyebiliriz vidalı bir sekilde oraya takılan dişin bir yapıştırıcıyla oraya bağlanan oraya tutunması sağlanan dişe nazaran ağızda çok daha fazla avantajları var çok daha sağlıklı sonuçlar elde edebiliyoruz.

Simantasyonla implant dişinin implant üzerine işlemi aslında bu haliyle 3 segmentten oluşmaktadır. Bu segmentlerden bir tanesi kemiğin içindeki ana gövde kısmı. bu gövdenin içine gelen abutment dediğimiz ikinci bir parça gelmektedir o parçanın üzerine de sonrasında diş gelmektedir . bu iki parça birbirine vidalarla tutunmakta iken üzerine gelecek olan diş yapıştırmayla oraya sabitlenir . bu teknikle yapılan dişlere yapıştırma sımantasyonla fixe edilen implant destekli protezler denmektedir.

Ağzında diş teli olması implant tedavisi yapılmasına bir mani teşkil etmiyor fakat implatın yapılacağı zaman ve yer çok önemli tabii ki ne noktada eğer ki dişleriniz o düzeltme belli bir noktaya gelmeden implant oraya yerleştirilirse teknik olarak mümkün olmakla beraber doğru olmaz ilk önce dişlerin doğru yere gelmiş olması lazım ki o dişleri referans alarak implantın nereye geleceğini tayin edebilelim implantı da  koymayı isteyeceğimiz yeri tayin edebilmemiz komşulukta bulunan dişlerin doğru yerlerde olmasıyla doğrudan alakalı bu noktada ağzında tel varken ortodontik bir tedavi görüyorken implant tedavisi yapmamıza mani bir durum değil söz konusu değil onu genellikle şu sekilde ayarlıyoruz ortodonti tedavisi bitime 3 ay kala yani tellerin ağızdan çıkmasını düşündüğümüz zamandan 3 ay öncesinden oraya implantı yerleştiriyoruz ve tellerin çıkmasıyla beraber araya da implantın üzerine gelecek olan dişi koyuyoruz genel olarak bu konudaki yaklaşımımız bu. Bunları yapabilmemiz için tellerin ordan çıkartılmasına gerek yok.

Kaplama dişleri dişlerin üzerine taktığımızda kullandığımız sey onu oraya yapıştırmak bu geleneksel olarak böyle yapılıyor idi su anda günümüzde de çok daha gelişmiş olsa dahi bu sekilde yapılmaya devam etmekte yani bir dişin üzerine kaplamayı biz nasıl oraya takıyoduk? Yapıştırmayla takıyorduk fakat artık günümüzde bu geleneksel yöntemle kullanılan yapıştırma yöntemi yerine vidalı bir sekilde implantın gövdesine takılan dişleri yapmayı tercih ediyoruz peki bu ne demek? 3 parcadan oluşan bu yapıyı 2 parcaya indirgemek oraya bir diş takmak ne demek o vidalı dişi doğrudan ana gövdenin üzerine taktığımız zaman 3 parcalı yapıyı 2 parcalı bir yapıya dönüşmesi mekanik anlamda çok daha dayanıklı sonuçlar veriyor.

Bunun dışında eğer herhangi bir müdehalede bulunmak isteyecek olursak oradaki vidayı tekrardan çıkartıyoruz temizliği vs yapılıyıor ve tekrar geri yerine sağlıklı bir sekilde takılabiliyor yani kullanım kolaylığı daha sonradan müdehale etme anlamında çok büyük bir avantaj sergiliyor fakat bunların hepsinden daha ötesi bizim için en önemli olan sey bu yapıştırma sistemlerinde yani dişin implantın üzerine takıldığı durumlarda etrafındakı birleşme hattından taşan yapıştırıcı artıkları birleşme hattının kendi içinde bakteri birikimine sahip olması implatın uzun dönemde başarısını ciddi anlamda etkileyen bir faktör olmasından dolayı artık günümüzde yaygın olarak literatürde kabul gören yöntem vidalı bir sekilde dişin yerine takılması yani 3 parcadan oluşan bir implant yapısı yerine 2 parcalı bir yapının tercih edilmesi ve dişlerin ağızda tutulumunu sağlama adına yani implantarın üzerinde duran o dişlerin bağlantısını sağlama adına bu şekilde bir yapı tercih ediliyor. Kısacası her vaka için olmasa da vakaların büyük çoğunluğunda vidalı bir retansiyonla implantın üzerine bağlanan bir yapının olması kesinlikle sağlık açısından bir avantaj teşkil ediyor. Geleneksel eski yapılma sekliyle yapıştırma yerine vidalı bir sistemin tercih edilmesi sağlık anlamında daha başarılı sonuçlar veriyor. Ve tercih edilme noktasında da öncelik verilmesi gereken yöntemde büyük oranda hastalar için bu.

Yıllardır hareketli protez kullanan bireylerde maalesef kemik erimesi meydana gelmektedir. Bu kemik erimesine bağlı olarak eskiden ağızda dengeli bir sekilde kalabilen protezler artık ağızlar düzleştiği için kemikler düzleştiği için tutunacak bir yer bulamamasından dolayı hareket edebilmektedir.bu durumda hastanın ağzında mevcut olan total protezini eger çok eskimemişse çok yıllanmamışsa protezi ağızda sabit tutacak sekilde iki adet implant yerlestirilerek o protezin tutuculuğu artırılabilmektedir. Biz kliniğimizde daha ziyade bu tur durumlarda hareketli protez destek amacıyla implantları kullanmaktayız . çünkü iki implantla destekleyerek o hareketli yapıyı sabitleyerek hastanın yasam kalitesini artırabilmekteyiz . ağızdaki hareketli protezin hareketlerini bir nebze kısıtladığı için daha stabil bir sekilde durmasını sağladığı için hastanın yasam kalitesini artırmak adına oraya 2 adet implant koymaktayız . eger zaten üstteki protezi yenilememe nedenizmiz  ise zaten o protezi yenileme durumunu yapacak isek 2 implantın yerine 2 implant daha yerlestirip hareketli bir protez yerine sabit bir protez yapmak mümkün olacağından dolayı o yöntemi tercih etmeyiz yani all-on four dediğimiz yönteme dönmekteyiz. 2 implantı daha ziyade ağzında mevcut protezleri olan bireylerde protezlerin stabilitesini artırmak için tercih etmekteyiz . burda önemli sey su hastanın ağzında olan protezin kullanılabilecek durumda olması önemli. Çok eskimiş bir protez ise o zaman bu tür bi tedavi yöntemini cok fazla tercih etmiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Makelelerimiz

WhatsApp Mail