Makaleler

Hızlı Diş Teli Tedavisi

Hızlı Diş Teli Tedavisi Nedir?

Hızlı Diş teli tedavisi uygulanacak hastalarımız estetik nedenlerle bu tedavinin ne kadar bir süreyi kapsadığını ve ne zaman iyileşme sağlayacağını merak ederler. Bu noktada genel hasta beklentisi diş tellerinin olabildiğince hızlı bir şekilde estetik açıdan olumlu sonuçlar sağlamasıdır.

Eski tip diş teli tedavilerinde hem estetik açıdan hastalarımızın hoşnut olmadığı görüntüler meydana geliyordu hem de tedavi süreçleri uzayabiliyordu. Fakat artık gelinen noktada diş teli tedavileri hem estetik açıdan daha pozitif sonuçlar sağlamakta hem de daha kısa sürede sağlıklı bir şekilde sonlanabilmektedir. Bu hızlı diş teli yöntemine “Fastbraces” yani hızlı diş teli tedavisi denilmektedir. Fastbraces yöntemi sayesinde diş çapraşıklığının tedavi süresi neredeyse yarı yarıya azalmaktadır.

Online Randevu Alın

.

Tedavi Süreci

Fastbraces yöntemi ile 5-12 ay arası bir zamanda iyileşme sağlanır. Bunun yanı sıra tedavinin ilk haftalarında bile iyileşme gözlemlenebilir. Hızlı bir ortodonti tekniği olan fastbraces yöntemi klasik diş tellerine göre çok daha gelişmiş bir sistemle sonuç sağlayan innovatif bir uygulamadır.

Klasik braket tedavisinde ilk yıl dişlerin kronlarında yani ağızda görünen kısımlarında düzelme sağlanırken; tedavinin bir sonraki aşaması olan ikinci yılında kökleri düzeltilir. Klasik tekniklerde iyileşme süreci yaklaşık olarak iki yılı bulurken fastbraces tekniği sahip olduğu mekanik yapıyla kron ve kökleri eşzamanlı olarak düzeltir. Böylelikle tedavi sürecinde ciddi kısalmalar oluşur. Fastbraces tekniğinde materyal olarak metal ve porselen kullanılabilir.

Avantajları Nelerdir?

  • Tedavi sürecinin çok daha kısa olması.
  • Hastanın ağzı ve fastbraces çok daha çabuk uyum sağlar. Hastanın alışma süreci daha kolay hale gelir.
  • Klasik braket tedavilerinin ilk aşamalarında hissedilen ağrı ve sızı oluşumları fastbraces tekniğinde ciddi anlamda azalır.
  • Diş köklerinde sağlanan etkin düzelme sayesinde tedavi sonrası pekiştirme ihtiyacı azalır.

Tedavinin İlk Haftası

  • Tedavinin ilk haftası bir alışma süreci olarak değerlendirilmelidir; bu dönemde yaşanılan olumsuz durumların geçici olduğu bilinmelidir.
  • Dudaklarda apareylerle temastan dolayı dolgunluk hissi oluşabilir; fakat zamanla apareylerin varlığına alışılır ve varlıkları yadırganmaz.
  • İlk birkaç gün-hafta ısırma esnasında dişlerde sızlama meydana gelebilir. Bu dişlerin harekete geçmiş olmasından kaynaklanır ve geçici bir durumdur.
  • Braketlerin üzerinde bulunan çengel şeklindeki çıkıntılarla yaşanan temastan dolayı dudak veya yanaklarda aft benzeri yaralar oluşabilir. Bu durumda yara iyileşene kadar günde 2-3 kez tuzlu suyla gargara yapmak faydalı olabilmektedir.
  • İlk bir ay içerisinde bazı braketlerde kopmalar meydana gelebilir. Bu durumda ağrı, acı ya da herhangi bir rahatsızlık hissedilmiyorsa normal randevu tarihinde doktor kontrolüne gitmek yeterli olacaktır. Fakat can acıtıcı bir batma söz konusu ile muhakkak diş hekimine danışılmalıdır.

Hızlı Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Her yemekten sonra dişlerin ve dişlerin yemek artıklarından arındırılması gerekmektedir. Aksi takdirde diş tellerinde kalan yemek artıkları, ağız içindeki bakterilerin çoğalmasına ve diş çürüklerine neden olabilmektedir.
  • Uyku öncesi ağız ve diş bakımı bu tedavi sürecinde daha da önemli hale gelmektedir. Bu nedenle uyumadan önce diş telleri ve dişler muhakkak fırçalanmalıdır. Fırçanın ucu tellerin üst kısmına 45°lik eğimle yaslanmalı ve yukarıdan aşağıya doğru süpürür gibi fırçalanmalıdır. Sonra; tüm teller sağa ve sola doğru yatay şekilde fırçalanmalı, ayrıca dişlerin çiğneyici ve iç yüzeyleri de fırçalanmalıdır.
  • Dişlerin ve braketlerin ara yüz temizliği uygun fırçalarla yapılmalıdır; asla kürdan kullanılmamalıdır.
  • Bu süreçte ısırmak suretiyle yiyecek tüketiminden kaçınılmalı ve yiyecekler bıçakla ya da elle küçültülerek lokmalar halinde yenilmelidir.
  • Sert yüzeyli yiyecekler yumuşatılarak tüketilmelidir.
  • Asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.