Makaleler

Diş Ve Ağız Tedavi Yöntemleri

1. Dolgular

Diş dolguları, çürük veya çürük olan dişleri tedavi etmek için kullanılır. Kırıkları olan dişleri onarmak için de kullanılabilirler.

Bir hasta diş ağrısından şikayet ettiğinde, diş hekiminin yaptığı ilk şey boşlukları ve çatlakları kontrol etmektir. Bunu dişi görsel olarak inceleyerek ve X ışınları kullanarak yaparlar. Diş hekimi, dişin doldurulması gerektiğini tespit ederse, o zaman dişi düzeltir.

Dişi uyuşturduktan sonra, diş hekimi iç dişteki çürük diş dokusunu çıkarmak için bir tedavi yöntemi uygulayacaktır. Daha sonra dişi bir diş dolgusu ile kapatmadan önce  su ile temizlerler.

Diş hekimi yardımı ile hasta tercih ettiği dolgu tipini seçecektir. Altın, gümüş, porselen veya diş reçinesi dolgularından seçim yapabilirler.

insanların büyük çoğunluğunun dişlerinde küçük boşluklar ve hafif diş çürükleri bulunduğundan, diş dolguları Genel diş hekimliği tedavileri çerçevesinde en çok uygulanan diş tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.

2. Diş kronları

Diş kronları, çürük veya yaralanma nedeniyle ağır hasar görmüş dişleri onarmak için kullanılır. Bir diş restorasyonu olarak kronlar, hasar görmüş dişleri çekimden kurtaran tek şeydir. Ayrıca kozmetik kusurları düzeltmek için de kullanılırlar.

İşlemi tamamlamak için genellikle iki diş hekimi randevusu alır, çünkü çoğu kronun bir diş laboratuarında yapılması gerekir.

Ancak bazı genel diş hekimleri kronları kendileri yapabilir ve bu da bir hastanın tek bir günde diş kronu yerleştirmesini mümkün kılar.

Kuronlar, dişleri tamamen kaplayarak onarır, bu da onları daha fazla enfeksiyon veya hasardan korur.

3. Diş çekimi

Çürük bir diş kurtarılamayacak kadar ileri gittiğinde, genel bir diş hekimi onu çekip çıkaracaktır. Gömülü bir diş diş etini geçmeye çalıştığında ve başarısız olduğunda, diş hekimi onu çıkarır. Diş hekimi, istese de büyümemesine karar vermeyecek zahmetli ve ağrılı bir gömülü 20 yaş dişini de çekebilmektedir.

Sorunlu diş diş etinin üzerindeyse diş hekimi onu kemik yuvasından gevşetip çekerek çıkaracaktır. Küçük bir ağız cerrahisi ile dişeti altında sorun yaratan bir dişde aynı şekilde çekilir.

4. Diş implantları

Gerçek dişleri değiştirmenin en iyi ve en kalıcı yolu diş implantlarıdır. Diş implantlarının yerleştirilmesi, implantı hastanın çene kemiğine yerleştirmek için küçük bir ağız cerrahisini içerir.

İşlem bazı tedavilerde birkaç ay sürmesine ve tamamlanması karşın kliniğimizde Dr. Abdulkadir Narin bir günde implant ve üstüne diş yapmaktadır. Bu işlem sonucunda diş implantlarının yerleştirilmesi hastaya kalıcı yapay dişler kazandırır. İmplant destekli kuronlar ve protezler tıpkı gerçek dişler gibi olur.

5. Diş telleri

Diş telleri, dişleri estetik açıdan hoş ve kolay temizlenebilir hale getirecek şekilde konumlandırmak için kullanılır. Ayrıca yemeyi veya konuşmayı zorlaştırabilecek kötü kapanışları düzeltmek için de kullanılırlar.

Günümüzde takılan tüm diş tellerinin neredeyse% 80’i 18 yaşın altındaki kişilerin dişlerini düzeltmek için kullanılmaktadır.