20’lik diş iltihabı konusundan bahsetmeden önce size 20’lik diş nedir? bunu tanımlayalım. 20’lik dişleriniz molar dişlerinizdir. Bunlar, bazen üçüncü azı dişleri olarak adlandırılan, ağzınızın arkasındaki büyük dişlerdir. 20’lik dişler en son çıkan dişlerdir. Çoğu insan yirmi yaş dişlerini 17 ile 25 yaşları arasında çıkarır. 20’lik Diş Nasıl Çekilir? videomuzu izleyebilirsiniz.
Diğer dişler gibi, yirmilik diş şunları yapabilir:
20’lik diş iltihabınız varsa, çok acil bir şekilde bir diş hekimine muayene olunuz. Ancak her ağrı diş iltihabı demek değildir.
Yirmi yaş dişleri, temizlenmesi daha zor olduğu için enfeksiyon kapabilir. Yiyecekler ve bakteriler diş ve diş etleri arasında sıkışabilir. Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken yirmi yaş dişlerinizle ağzınızın arkası arasındaki boşluk kolayca gözden kaçabilir.
Gömülü bir yirmilik diş, diş etlerinizde doğru şekilde büyümeyebilir. Kısmen ortaya çıkabilir, açılı olarak büyüyebilir veya tamamen yanlara doğru gelişebilir.
Kısmen gömülü bir 20’lik dişin enfeksiyon riski daha yüksektir. Bunun nedeni, şekli ve açısının çürümeyi daha olası hale getirmesidir. Aşırı bakteri üremesi dış, sert emaye tabakasında delikler açtığında bir diş enfeksiyonu veya boşluğu meydana gelir.
Bakteriler, yirmi yaş dişinin içinde ve çevresinde enfeksiyona neden olabilir. Nadir durumlarda, enfeksiyon ağız çevresine ve diğer bölgelere yayılabilir. Diş iltihabına yol açabilecek bakteri türleri şunlardır:
Online Randevu Alın
Bir 20’lik dişi enfeksiyonu tedavisi şunları içerebilir:
Diş hekiminiz dişlerinizi muayene edecek ve bölgenin röntgenini çekecektir. Bu, dişiniz için en iyi tedavinin ne olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır.
20’lik diş iltihabı temizlendikten sonra, dişi tedavi etmek veya çekim için diş hekiminizi tekrar görmeniz gerekir. Tedavi seçenekleri için Diş hekiminize muayene olun.
Diş hekiminiz ayrıca dişin üstünü veya yanlarını da temizleyebilir. Bu, yiyecek ve bakterileri hapsedebilecek pürüzlü veya engebeli kenarları ortadan kaldırır. Ayrıca çapraşıklık varsa dişin biraz daha küçük olmasına da yardımcı olur.
20’lik diş iltihabını temizlemek için antibiyotik almanız gerekecek. Etkilenen dişin tedavi edilmesinden veya çıkarılmasından en az bir hafta önce bunu almanız gerekebilir. Antibiyotikler, enfekte olmuş bir dişi iyileştirmeye ve bakterilerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
Diş hekiminiz veya doktorunuz aşağıdakiler gibi antibiyotikler reçete edebilir: Unutmayın! Diş Hekiminizin resmi olarak reçete etmediği hiç bir ilacı kullanmayınız.
Diş Hekiminiz, 20’lik diş enfeksiyonu öncesi ve sonrası size bazı ilaçlar önerebilir; Unutmayın! Diş Hekiminizin resmi olarak reçete etmediği hiç bir ilacı kullanmayınız.
Yirmilik dişiniz hasar görmüşse, diş hekiminiz onu tamamen veya kısmen çıkarabilir. Ciddi bir yirmilik diş enfeksiyonu için diş ameliyatına ihtiyacınız olabilir. Bunun yanında mevcut diğer gömülü yirmilik dişler içinde çekim işlemleri yapılabilir. Bu, gelecekteki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
Diş hekiminiz, büyümesine yardımcı olmak için yirmilik dişin üstünden diş eti dokusunu çıkarabilir. Başka bir 20’lik diş tedavisinde ise yirmi yaş dişinin sadece üst kısmı çıkarılır. Buna koronektomi denir. Bu, diş köklerinin, sinirlerin ve dişin etrafındaki çene kemiğinin korunmasına yardımcı olur.
Bir 20’lik dişi çekmek hasta için karmaşık gözükebilir. Diş hekiminiz bölgeye lokal veya genel anestezi uygulayabilir. İşlem 20 dakika veya daha uzun sürebilir. Diş hekiminizin dişi kesmesi ve parçalara ayırması gerekebilir. Bu, sinirlerin ve çene kemiğinin yaralanmasını önlemeye yardımcı olur.
Yirmilik diş çıkarma ameliyatından sonra olası yan etkiler ve riskler şunlardır:
Ağızda enfeksiyon, yirmilik diş çekildikten iki hafta veya iki ay sonra ortaya çıkabilir. Diş hekiminize karşılaştığınız herhangi bir semptom hakkında mutlaka bilgi verin.
Tüm bu bilgiler herhangi bir tıbbi tavsiye anlamına gelmemektedir. 20’lik diş iltihabı sayfamız tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Sizin kendinize has durumunuz ile alakalı bilgi ve randevu almak için lütfen iletişime geçiniz. Unutmayın gerçek ve doğru tanı-teşhis ancak bir diş hekimi muayenesi sonrasında gerçekleşecektir.
Online
Randevu Alın