Uyku apnesi, uyurken nefes almada veya sığ nefeslerde bir veya daha fazla duraklamanın olduğu yaygın bir hastalıktır. Solunum duraklamaları birkaç saniyeden dakikaya kadar sürebilir. Genellikle saatte 5 ila 30 kez veya daha fazla görülürler. Tipik olarak, normal nefes alma daha sonra tekrar başlar, bazen yüksek bir homurtu veya boğulma sesiyle. Uyku apnesi genellikle uykunuzu bozan kronik (devam eden) bir durumdur. Nefesiniz durakladığında veya sığlaştığında, genellikle derin uykudan çıkar ve hafif uykuya geçersiniz. Bu, sizi gün boyunca yoran kötü uyku kalitesiyle sonuçlanır. Uyku apnesi, gündüz aşırı uykululuğun önde gelen nedenlerinden biridir.
Uyku apnesi genellikle teşhis edilmez. Doktorlar genellikle rutin muayene ziyaretleri sırasında durumu tespit edemezler. Ayrıca, durum için kan testi yoktur. Uyku apnesi olan çoğu insan, sahip olduklarını bilmiyor çünkü sadece uyku sırasında ortaya çıkıyor. Bir aile üyesi ve / veya yatak arkadaşı ilk önce uyku apnesi belirtilerini fark edebilir. En sık görülen uyku apnesi tipi obstrüktif uyku apnesidir. Bu genellikle solunum yolunun çöktüğü veya uyku sırasında tıkandığı anlamına gelir. Tıkanma, sığ nefes almaya veya nefes alma duraklamalarına neden olabilir. Nefes almaya çalıştığınızda, tıkanıklığı aşan herhangi bir hava yüksek horlamaya neden olabilir. Obstrüktif uyku apnesi fazla kilolu kişilerde daha yaygındır, ancak herkesi etkileyebilir. Örneğin, küçük çocukların boğazlarında bademcik dokusu büyümüş olabilir ve bu da tıkayıcı uyku apnesine yol açabilir.
Tedavi edilmeyen uyku apnesi şunları yapabilir: Yüksek tansiyon, kalp krizi, felç, obezite ve diyabet riskini artırır Kalp yetmezliği riskini artırın veya kötüleştirir Aritmiler (ah-RITH-me-ahs) veya düzensiz kalp atışları yapar, Sürüş kazaları yaşama olasılığını artırır Uyku apnesi, uzun vadeli tedavi gerektiren kronik bir durumdur
Bu, ciddiyetine ve nedenine bağlıdır. Bazen basit yaşam tarzı değişiklikleri ve kilo vermek gibi. Daha ağır vakalarda, çoğu doktor bir CPAP makinesi önerecektir. Bu, yüzün veya burnun üzerine takılan ve uyku sırasında açık kalması için hava yoluna hava üfleyen bir cihazdır. Hafif ila orta dereceli vakalarda semptomlar bir Oral Cihaz ile tedavi edilebilir.
Horlama aparatı veya uyku apnesi aparatı olarak bilinen bu aparatlar ile ilgili diş hekiminizden detaylı bilgi alabilirsiniz. Horlama problemlerinizi çözmek için randevu alıp Diş Hekimimizden detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Online
Randevu Alın