Diş Sıkma Botoksu; Dişlerinizi uyurken sıkıyor musunuz? Sabah uyandığınızda çenenizde bir ağrı mı var? Bu istemsiz davranış sizin için oldukça can sıkıcı olabilir ve hatta çene ağrısına, baş ağrısına, diş minesinin aşınmasına, diş eti hassasiyetine veya aşınmış dişlere neden olabilir. Bu davranışı değiştirmeye yönelik geleneksel yaklaşımları zaten denediyseniz ve sonuçlarda hayal kırıklığına uğradıysanız, Botox’un diş gıcırdatma tedavisi olarak etkili olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir.
Botoksun genel olarak kırışıklık önlemek amacıyla yapılan bir tedavi veya dudak dolgusunda kullanıldığı bilinir. Ancak Neurology Pain Research and Management’ta yayınlanan son araştırmalar, botoksun kas gevşetici özelliklerinin çene sıkmayı ve diş gıcırdatmayı durdurmada etkili olduğunu kanıtlamıştır.
Saudi Pharmaceutical Journal‘da yayınlanan bir araştırmaya göre, diş sıkma botoksunun bruksizme ek olarak çeşitli estetik olmayan durumların tedavisine de yardımcı olabileceğini göstermiştir. Diş sıkma botoksu, kasları geçici olarak paralize ederek, çene kaslarının uyurken istemsizce çenede gerilime ve aşırı sıkma durumuna engel olduğunu göstermiştir.
Bruksizm için diş botoksu ile tedavi edilirseniz, çenenizi hareket ettirmekten sorumlu kaslara – özellikle çiğnemekten sorumlu olan masseter kasına – küçük bir miktar enjekte edilecektir. Özel ihtiyaçlarınıza göre frontalis ve temporalis kaslarına da enjekte edilebilir. Botulinum toksini diş sıkmayı azaltacak ve aynı zamanda yaşayabileceğiniz herhangi bir gerginlik ve ağrıya da engel olacaktır. Diş sıkma botoksu, genellikle enjeksiyondan yaklaşık 1 ila 3 gün sonra başlar (ancak iki hafta kadar sürebilir) ve etkileri 3 ila 6 ay sürebilir.
Online Randevu Alın
Bruksizmi tedavi etmek için diş sıkma botoksunu yaptırmaya karar vermeden önce tüm tedavi seçeneklerinizi diş hekiminiz ile görüşmeniz önerilir.
Büyük olasılıkla, diş sıkma botoksunun diş hekiminizin bruksizm için önereceği ilk tedavi olmayacaktır. Uykunuzda dişlerinizi gıcırdatmaya meyilliyseniz, gece plakları tipik bir öneridir. Gece plağı, kas gerginliklerini ve ağrıları azaltır. Kas gevşetme egzersizleri yapmak ve uyku alışkanlıklarını bilinçli olarak geliştirmek (yatmadan önce kafeinden kaçınmak ve düzenli bir uyku programı sürdürmek gibi) diş sıkma hastalıklarına karşı sizi korur.
Diş gıcırdatan biri olarak diş minesini güçlendiren ürünler kullanarak günlük ağız hijyeni uygulamak çok önemlidir. Yumuşak başlı bir fırça ile uygun nazik fırçalama tekniklerini kullandığınızdan emin olun ve diş minesini güçlendiren bir diş macunu kullanmayı alışkanlık haline getirin.
Bruksizm, özellikle gece uyurken diş sıkma istem dışı bir davranış alışkanlığıdır. Stres ve bir çok faktör bunun oluşmasına sebep olabilir. Ancak size yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler var. Diş Sıkma Botoksu gelecekte daha yaygın olarak önerilen bir tedavi haline gelebilir. Düzenli bir uyku, sağlıklı beslenmek ve iyi ağız hijyeni uygulamak, çenenizdeki gerilimi azaltmak için kendi başınıza atabileceğiniz adımlardır. Bu önlemlerinize rağmen hala diş sıkma hastalığından kurtulamadıysanız hemen bir diş hekiminden randevu alın.
Dentnis implantoloji ve Estetik diş Kliniği’nde Estetik Diş Hekimi Dr. Abdulkadir Narin diş sıkma hastalığına karşı diş sıkma botoksunu ve gece plağını hastalarına önermekteidir. Sizde kendi durumunuza en uygun çözüm önerinizi öğrenmek istiyorsanız hemen randevu alın ve diş sıkma hastalığından kurtulun.
Dişlerimi sıkıyorum ne yapmalıyım? adlı diğer yazımızı okumak için lütfen tıklayınız.
Online
Randevu Alın