Genel

Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu, dişlerde oluşan çürük, kırık veya aşınma gibi hasarların onarımı için kullanılan bir diş tedavi yöntemidir. Diş dolgusu, diş hekimleri tarafından yıllardır kullanılan bir yöntemdir ve hala yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Diş dolgusu işlemi, öncelikle dişin hasarlı bölgesinin temizlenmesiyle başlar. Diş hekimi, çürük veya hasarlı diş bölgesini özel aletlerle temizler ve ardından özel bir dolgu malzemesiyle doldurur ve dişe uygun şekilde şekillendirilir. Diş dolgusu işlemi, çoğu durumda ağrısızdır ve genellikle tek seansta tamamlanabilir. İşlem sırasında kullanılan dolgu malzemesi, dişe uygun şekilde şekillendirilir ve rengi, diş rengine uyum sağlamak için seçilir. Diş dolgusu işlemi, uzun yıllar boyunca kullanılan bir diş tedavi yöntemi olduğu için, bu işlemle ilgili birçok farklı teknik ve malzeme geliştirilmiştir. Bu nedenle, diş hekimleri, hastalarına en uygun diş dolgusu malzemesini ve tekniklerini seçerek, en etkili tedaviyi sunabilirler.

Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?

Bir hasta diş ağrısından şikayet ettiğinesde, diş hekiminin yaptığı ilk şey boşlukları ve çatlakları kontrol etmektir. Bunu dişi görsel olarak inceleyerek ve X ışınları kullanarak yaparlar. Diş hekimi, dişin doldurulması gerektiğini tespit ederse, o zaman dişi düzeltir. Dişi uyuşturduktan sonra, diş hekimi iç dişteki çürük diş dokusunu çıkarmak için bir tedavi yöntemi uygulayacaktır. Daha sonra dişi temizlerler. Diş hekimi yardımı ile hasta tercih ettiği dolgu tipini seçecektir. Estetik porselen dolgu veya diş reçinesi dolgularından seçim yapabilirler.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dolgular basit bir işlemdir. Öncelikle diş doktorunuz dolgu işlemine başlamak için gerekli muayeneyi yapacaktır. Diş çürüğünün ne kadar ilerlediğini görmek için ağız içi röntgeninizi çekilebilir. İşleme başlamadan önce ağız içine lokal anestezi uygulanacaktır. Bu, işlem sırasında sizin herhangi bir ağrıyı hissetmemeniz için yardımcı olacaktır. Dolgu sadece diş yüzeyindeyse doktorunuz anesteziye ihtiyaç duymayacaktır. Diş çürüğünü gidermek için frez ile gerekli müdahaleler uygulanır. Kimi zaman lazer veya havalı aşındırma aletide kullanılabilir, ancak bu teknikler daha az yaygındır. Diş hekiminiz bölgeye frez ile müdahale ettikten sonra bölge sterilize edilirek hazır hale getirilir ve hasar tedavi edilir. Dolgu türleri, mavi dalga boyunda bir ışıkla ışınlanarak sertleştirilir. Son olarak, diş hekiminiz tedavi bitiminde ısırmanızın doğru olduğundan emin olmak için kontrol edecektir.

Online Randevu Alın

.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Direkt yöntem ile tek seans

Kompozit Dolgular

Tek seansta yapılan beyaz renkli olan estetik dolgulardır. Hamur gibi bir kompozit materyalinin dişin üzerine yerleştirilerek şekillendirilmesi ve bir lazer ışığı tutularak sertleştirilmesi ile yapılır. Estetik anlamda çok iyi sonuçlar verir. Şu anda güvenle kullanılan dolgu çeşididir. 

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgular eskiden sıklıkla kullanılan içinde gümüş ve civa barındıran siyah renkli dolgulardır eskiden çok kullanılıyordu. Ancak içinde civa olduğu için ve civada zararlı bir materyal olduğu için artık kullanılmıyor. Eski amalgam dolgular değiştirilip kompozit veya porselen dolgular yapılıyor. Henüz Türkiye’de yasaklanmadı ama birçok ülkede kullanımı yasaklanmış durumdadır.

İndirekt yöntem ile ölçü alınarak iki seans

Porselen Dolgular ve Kompozit-rezin Dolgular

Porselen dolgular ve Kompozit-rezin Dolgular

Tek seansta yapılamıyor, ölçü alınarak 2 seansta yapılabiliyor. İlk seansta diş dolgu yapılacak şekilde hazırlanıyor, dolgunun üzerinden ağız içi kamera ile o bölge taranarak ölçü alınıyor. Bunun üzerine laboratuvarda porselen bir dolgu hazırlanıyor. Bu taramayla alınan ölçülerde yapılan 2 çeşit dolgu var.

Rezin kompozit dediğimiz şekilde de yapılabiliyor veya porselen materyalinden de yapılabiliyor. Bunlar için minimum 2 seans gerekli ama uzun ömürlülük anlamında ve dişi koruyuculuk anlamında tek seansta yapılan dolgulara göre oldukça daha başarılı.

Diş Dolgusu Ağızda Koku Yapar mı?

Normal şartlarda yapılmış bir diş dolgusu ağızda koku yapmaz. Diş ile dolgu arasında herhangi bir mikro aralık olmadığı sürece ve dolgu kontakları sıkı olacak şekilde yapıldığı taktirde kokuya neden olmaz. Dolgudan sonra koku oluşmasının sebebi kontakların sıkı olmamasından kaynaklı yemek artığı birikmesi olabilir. Çürüğün iyi temizlenmesiyle ilgili problemler olabilir. Altında yeniden çürüğün başlamasıyla ilgili problemlerden kaynaklı koku problemi olabilir. Kurallara uygun, doğru şekilde yapılan dolgu da ağız kokusu olmaz.

Diş Dolgusu Sonrası Ağrı ve Acı Duyulur mu?

Çok derin çürüklerde yani pulpa(diş özü) dediğimiz diş sinirlerine yaklaştığımız seviyeye kadar inen çürüklerde dolgu yapıldıktan sonra belli bir süre hassasiyet olması normal. Bu hassasiyet soğuk hava geldiği zaman, soğuk bir şey değdiği zaman sızlaması şeklinde olduğu takdirde kabul edilebilir. Aniden gelen bir ağrı veya gece uyku uyutmayacak şekilde olan bir ağrı olduğu takdirde dolgu işlemi kanal tedavisi işlemine dönmek durumunda kalabilir.

Diş Dolgusu Düşer mi?

Teknik olarak dolgunun düşmemesi lazım düştüğü sebepler meydana gelebilir ama ideal şartlara uygun şekilde hazırlanan bir dolgunun düşmemesi gerekir. Eğer diş dolgusu düşüyorsa bunun sebebi ne olduğuna bakılıp ona göre değerlendirilmesi gereklidir. Dolgu hacminin çok büyük olmasıdan kaynaklı bir düşme varsa indirekt yöntem ile yani ağız içi kamerayla taranarak dışarıda hazırlanan bir dolgu yapılması çok daha başarılı sonuç verecektir. Kullanılan materyallerle ilgili bir sorun var ise düşme olabilir. Sonuç olarak yeni yapılan bir dolgunun düşmemesi lazım. Eski olan dolgular altında çürük oluşumundan kaynaklı düşebilir.

Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dolgu yapıldıktan sonra yükseklik kontrolü yapılır. Hastanın ısırdığı zaman yüksek olmaması yani herhangi bir fazla temas noktasının bulunmaması oldukça önemlidir. Kontaklarının sıkı bir şekilde yapılması lazım dolgu yapıldıktan sonra o bölgede yemek artığı problemi olmayacak şekilde dolgumuz uygulanır. Kişi sanki kendi dişiymiş gibi kullanabileceği doğal bir geçiş olması sağlanır. Bir veya iki gün boyunca çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız, ancak çoğunlukla normal rutin gıdalarınızı tüketebilirsiniz.

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Genel olarak, bir dolgu bir saat veya daha az sürer. Basit bir doldurma 20 dakika kadar kısa sürebilir. Daha büyük bir dolgu veya çoklu dolgular daha uzun sürebilir. Ayrıca, dolgu için kullanılan malzemelere bağlı olarak daha uzun sürebilir veya ikinci bir randevu gerektirebilir. Örneğin:

Dişinizin içine yerleştirilen kompozit reçine materyali daha fazla zaman alır, ancak bir randevuda tamamlanır. Bazı kompozit dolgular bir ölçüden yapılabilir ve dolguyu yapıştırmak için ikinci bir randevu gerektirebilir. İnley veya onley olarak da adlandırılan altın veya porselen dolgular genellikle tek oturuşta yapılmaz. İlk randevuda, boşluk kaldırılacak ve dolguyu imal etmek için bir laboratuara gönderilen dişinizden bir ölçü alınacaktır. Bir sonraki ziyarette dolgu dişinize yapıştırılır.

Daha eski bir dolguyu değiştirmek, orijinal dolgu ile aynı miktarda veya eski dolgu malzemesinin çıkarılması gerekiyorsa biraz daha uzun sürer.

Diş Dolgusu Fiyatları 2024

Diş Dolgusu Fiyatları 2024, diş dolgusu en yaygın diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Temelde diş çürümesinin neden olduğu hasarı onarmak için yapılan bir diş hekimliği tedavi prosedürüdür. Genellikle ağrısız bir işlemdir ve tedavi süreci ise ortalama bir saattir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, 20 ila 64 yaşları arasındaki ABD’li yetişkinlerin yaklaşık yüzde 92‘si çürüğe sahip. Dolgu, daha fazla çürümeyi önlemeye yardımcı olur ve dişinizin normal işlevini yerine getirmesine yardımcı olur.