Amalgam Dolgu bir çeşit alaşım olarak tanımlanabilir. Genellikle gümüş ve bakır gibi madenlerin birleştirilmesinden yapılır. Amalgam ayrıca farklı metallerin ve maddelerin birleştirilerek yapılmış birleşik bir ürün olarak da tanımlanabilir. Amalgam dolgular eskiden sıklıkla kullanılan içinde gümüş ve civa barındıran siyah renkli dolgulardır.
Gümüş renkli amalgam dolguların içerisindeki cıva çok az miktarda bulunmaktadır. Cıvanın insan sağlığına zararlı olduğunun keşfedilmesi, sağlık alanında kullanılmasıyla ilgili belli şüpheler doğurmuştur. Fakat yapılan çalışmalarla amalgam içerisindeki cıvanın doğru şekilde kullanıldığı taktirde insanlar için zararlı olmadığı kanıtlanmıştır.
Hastalara uygulanan amalgam dolgusu bireylerin ömürleri boyunca çok az maruz kalacakları bir miktardır. Fakat diş hekimleri gün içerisinde birçok hasta için amalgam kullanırken maruz kalacağı cıva miktarı kümülatif olarak çok artmaktadır. Bu yüzden bu maruz kalınan miktarı minimale indirmek için diş hekimleri işlem esnasında önlem almaktadır.
Amalgam dolgular dayanıklı materyaller barındırdığı için geçmişten beri sıklıkla hekimler tarafından uygulanmıştır. Günümüzde ise kompozit dolguların yaygınlaşması ile kullanımı azalmıştır. Fakat ekonomik olmasından dolayı bazı hastalar için tercih edilebilmektedir.
Online Randevu Alın
Teknolojinin gelişmesiyle kompozit adını verdiğimiz malzemeler üretilmiştir. Kompozit materyali hem dayanıklı olduğu gibi hem de estetiktir. Bu avantajlarından dolayı kompozit materyalleri amalgamların yerini almıştır. Kompozit dışında seramik dolgu materyalleri de bulunmaktadır. Seramik dolgular ise laboratuvarlar aracılığıyla yapılmaktadır. Seramikler, kırılmalara karşı çok yüksek dayanıklılığa sahip olmalarına rağmen amalgamlara göre yüksek maaliyetlere sahiptirler.
Kötü uyuma sahip, kırılmış veya aşınmış, altından çürük oluşmuş amalgam dolgular, aynı kompozit dolgularda yapılması gerektiği gibi, yenilenmelidir. Bu dolguların yenilenmemesi halinde sızıntılar sonucu yeni çürük oluşumu, ağrılar ve kanal tedavisi ihtiyacına neden olabilir. Tedavilerin geciktirilmesi, dişin çekimine kadar ilerleyen sonuçlara varabilmektedir. Bu yüzden düzenli doktor kontrolüyle dolguların durumu değerlendirilmelidir.
Amalgam çok dayanıklı bir materyaldir. Doğru uygulandığı takdirde 20-30 senelere kadar ağız içerisinde kalabilmektedir. Fakat ağız hijyenine dikkat edilmediği zaman yenilenmesi gerekebilmektedir.
Amalgam dolgu sökümü fiyatlarımız ya da diş dolgu fiyatları hakkında detaylı bilgilere ilgili sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.
Online
Randevu Alın