
Estetik Diş
Estetik Diş Nedir?
Estetik diş, diş eti estetiği açısından dişlerin kendisi kadar sağlıklı diş eti dokusu ve görselliği olarakta önemlidir. Dişlerimiz ne kadar güzel olursa olsun, diş etlerindeki sağlıksız bir durum veya estetik bir problem her zaman olumsuz bir görüntü oluşturacaktır.
En sık görülen sorun diş eti iltihabına bağlı olarak diş eti kanaması, şişlik, morarma ve koyu renkli gözüken diş etleridir. Hekim tarafından doğru tedavinin ardından hasta ağız hijyenine dikkat ederse sorun kolaylıkla çözülebilir.
Estetik Diş Gülüşü (Gummy Smile)
Gülümserken diş etinin normalden daha fazla görünmesi durumudur. Tedavi için öncelikle gülüş tasarlanarak diş etinin fazlası belirlenir. Daha sonra lazer ile ağrısız ve neredeyse hiç kanaması olmayan diş eti istenilen boyuta getirilir. Cerrahi işlem sırasında lazer teknolojisinin kullanılması kanamayı azaltır ve iyileşme süresini kısaltır. Hastanın sosyal hayatı kesinlikle etkilenmez.
Diş Eti Çekilmeleri
Yaşlanmaya bağlı olarak dişeti iltihabı veya dişeti çekilmeleri meydana gelebilir. Buradaki en büyük sorun dişler arasındaki boşluklardır. Ayrıca dişeti çekilmesine bağlı olarak uzamış dişlerin ortaya çıkması estetiği olumsuz etkiler. Bu gibi durumlarda hastaya o bölgeleri kapatmak için diş eti operasyonları gerçekleştirebiliriz. Gelişen cerrahi teknikler ve teknolojik gelişmeler bu tedavinin başarı oranını yüksek derecede artırmaktadır.
Renk Sorunları
Farklı etnik kökenlere sahip hastalar için normal diş eti rengi farklıdır. Bu, hafif mercan pembesinden pembeye, melanotik pigmentasyonlarla hafiften ağıra kadar değişebilir. Özellikle esmer tene sahip bireyleri yaşadığı bir sorun; diş etinin pembe renginin belirli bölgelerde veya tüm diş eti bölgelerinde daha koyu olması durumudur. Melanin Pigmentasyonu adı verilen problemin tedavisi gelişen diş teknolojisi ile mümkün hale gelmiştir. 15 dakikalık lazer tedavisinin ardından bu renklenmeler kolaylıkla giderilebilir. Hasta sağlıklı ve daha estetik bir diş eti rengine kavuşabilir.
Renk Değişimi Nasıl Yapılır?
Geçmişteki endodontik hastalığa ve tedaviye bağlı koyu renkli dişler genellikle diş eti dokusunda görünür ve koyu renksiz bir diş eti görüntüsü olarak görünür. Bu durumlarda üç seçenek mevcuttur. İlk olarak, hazırlık marjı sınırları içinde bir hendek kullanarak diş eti altı olarak dişin dikkatli bir şekilde muamele edilmesi ve ardından ölçü ve geçicilikten önce opak bir reçine ile doldurulması, genellikle rengi bozulmuş diş eti görüntüsünü tamamen maskeleyecektir. İkinci yöntem, ışıkla aktive olan ağartma (diş beyazlatma) jeli kullanmak ve jeli bölgeye ve önceden hazırlanmış abutment yüzeyine yerleştirmektir. Jelin 15-20 dakikalık bir süre boyunca ışıkla aktivasyonu, genellikle renk değişikliğini büyük ölçüde azaltacaktır. Dişin çekirdek birikiminin bir kısmını veya tamamını ve süperoksol veya ışıkla etkinleştirilen ağartma jellerini kullanarak iç beyazlatmayı çıkarmak da renk değişikliğini azaltmaya yardımcı olacaktır. Üçüncüsü, üstteki dokuyu kalınlaştırmak ve böylelik le kökün renginin solmasını maskelemek için periodontal bağ dokusu aşılama yapılabilir.
Gölgeli Kök Tedavisi
Doğal dişin içinden geçen ışık, sadece taçta değil, kökte de bir yarı saydamlık yaratır. Metal bazlı veya opak bazlı seramik restorasyonların yerleştirilmesi ile ışık iletimi kaybolur, kök yapısında gölge oluşur. Bu gölge, marjinal dişeti dokularının ve kök yüzeyinin üzerini örten dokuların koyulaşmasına neden olabilir. Mümkün olduğunda, tamamen estetik bir bakış açısından seçilen restorasyon tamamen seramik bir restorasyon olacaktır. Bu tür bir restorasyonu kullanmanın her zaman mümkün olmadığı anlaşılmaktadır, ancak diş hekimi vakayı incelerken, gülüş tasarımının tüm parametrelerine göre hareket edecektir.