Diş lezyonu, dişlerde oluşan anormal veya patolojik bir durumu ifade eder. Diş lezyonları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve genellikle dişin yapısında değişiklikler meydana getirir. En sık görülen diş lezyonları arasında çürükler, iltihaplar, diş eti hastalıkları, diş kökü enfeksiyonları ve diş travmaları yer alır. Bu lezyonlar, dişin yapısını bozabilir, ağrıya neden olabilir ve diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Diş lezyonlarının erken teşhisi ve uygun tedavisi, dişin sağlığını korumak ve dişi kaybetmemek için önemlidir.
Belirtiler lezyonunun durumuna ve durumun yarattığı şiddete göre değişiklik gösterebilir örneğin dişte ağrı bazı bireylerde çok olurken bazılarında az ağrı görünebilir. Genel olarak belirtileri şu şekilde listeleyebiliriz.
Bu belirlilerden birkaçını tecrübe ediyorsanız bir diş hekiminden randevu almanızı öneriyoruz. Erken yapılan tedavi ile olası komplikasyonları engellemiş olursunuz ve daha hızlı iyileşebilirsiniz. Yukarıdaki belirtiler çoğu ağız ve diş hastalıklarında görünebilen belirtilerdir diş hekiminin yapacağı ağız içi muayenesinden sonra en doğru bilgiyi ve tedaviyi alacaksınız. Diş tedavi fiyatları öğrenmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Online Randevu Alın
En yaygın nedenleri çürük, iltihap ve travmalardır. Çürüklere neden olan bakteriler sayesinde dişte lezyon oluşumu gözlenebilir. Diş etini etkileyen enfeksiyonlar ve gingivitis periodontitis gibi diş eti hastalıklarının lezyon oluşturma olasılığı yüksektir. Doğru yapılmayan diş çekimi işlem sonrasında diş etinde kök parçaları, enfekte dokular vb. durumlar da buna dahildir.
Diş lezyonunun neden olduğunu öğrendik çürükler, iltihaplar, diş eti hastalıkları vs. öncelikle bunları önlemeliyiz. Bunları ağız hijyenimizi koruyarak sağlayabiliriz günde 2 kere diş fırçalamalı ve diş ipi ile diş, diş eti temizliğimizi iyi yapmalıyız. Plak, tartar birikimini önleyerek bakterilerin ağız sağlığımıza zarar vermesini engellemeliyiz. Stres kaynaklı çok fazla diş sıkıyorsanız günlük hayatta ve uykuda buna engel olmalıyız gece plağı kullanımı bu sorunu çözebilir. Kliniğimizde diş temizliği yaptırmak için bize ulaşabilirsiniz, fiyatlar ve detayları ilgili sayfamızdan da öğrenebilirsiniz.
Küçük çürüklerde dişteki lezyon ve çürük temizlenir ardından dolgu yapılıp sorun çözülebilir. Ancak her lezyon aynı olmadığı için duruma göre farklı tedaviler uygulanmaktadır. Pulpa kısımda iltihap olduğu durumlarda kanal tedavisi uygulanır dokular temizlenir dolgu ile boşluk kapatılır ve diş iyileşir. Diş eti hastalıklarına bağlı olarak oluşan lezyonlarda diş eti cerrahisi veya diş eti müdahalesi gerekir. Diş etindeki enfeksiyon ve iltihaplar temizlenir diş eti sağlığı yeniden sağlanır. Diş kurtarılamayacak durumda ise diş çekimi yapılır. Lezyon çok kötü duruma geldiyse diş kaybı yaşanmaktadır bu yüzden lezyon tedavisinin yapılması önemlidir. Tedavisi yapılmazsa ağrı ve sızıdan sonra dişinizi de kaybedebilirsiniz. Diş kaybı durumunda implant tedavileri ile tekrardan dişe sahip olabilirsiniz implantın üzerine koyulacak protez diş ile doğal ve fonksiyonel bir dişe sahip olabilirsiniz. Diş lezyonlarının tedavisi için en uygun yöntem, durumunuzun ve ihtiyaçlarınızın değerlendirilmesinden sonra diş hekiminiz tarafından belirlenir. Bu nedenle, herhangi bir diş sorunu yaşarsanız veya lezyon belirtileri fark ederseniz, bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Bireyin kendisinin lezyon olup olmadığını bilmemesi çok zordur diş hekimleri muayene ve ağız içi röntgen çekimi ile anlayacaktır.
Online
Randevu Alın