Diş gıcırdatma, dişleri bilinçsiz bir şekilde sıkma, gıcırdatma veya sürtme eylemidir. Genellikle uyku sırasında gerçekleşir ve bruksizm olarak da adlandırılır. Kişi uyanıkken farkında olmadan günlük hayatta dişini sıkabilir. Bazı insanlarda uykuda gıcırdatma o kadar yüksek seviyelerdedir ki çene, diş ve baş ağrısı sorunlarına sebep olur.
Neyin sebep olduğu her zaman net değildir ve arkasında yatan sebepleri şunlar olabilir:
Online Randevu Alın
Stres, en yaygın nedenlerinden biridir. Stres yönetimi teknikleri, rahatlama egzersizleri, meditasyon, derin nefes alma ve yoga gibi yöntemlerle stresi azaltmayı deneyebilirsiniz. Stresinizi azaltın.
Rahat bir uyku ortamı yaratmak önemlidir. Sessiz bir ortamda uyumak, loş ışık kullanmak, rahat bir yatak ve yastık seçmek, uyku kalitesini arttırmak fayda sağlar.
Alkol ve sigara bu durumu tetikleyebilir. Bu nedenle, bu tür içeceklerin tüketimini sınırlamak veya mümkünse tamamen kaçınmak faydalı olabilir.
Çene kaslarında gerginlik hissediyorsanız, sıcak veya soğuk kompresler uygulayarak kasları rahatlatabilirsiniz.
Bu önlemler, azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, eğer sorun devam eder veya şiddetlenirse, bir diş hekimine danışın.
Tedavi seçenekleri bireysel duruma ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişebilir. En etkili tedavi planını belirlemek için bir diş hekimi görüşmek gereklidir. En çok uygulanan yöntem gece plağı kullanımıdır. Diş hekiminiz sizin için bir gece plağı hazırlar. Bu plaklar dişlerinize uyguladığınız baskıyı azaltır, dişlerinizi korur ve sorununuzu çözebilir. Bu plaklar uyumadan önce alt ve üst dişlerinize takılır ve bu şekilde uyursunuz. Aynı zamanda diş gıcırdatmanın dişe vereceği zararı engellemiş olursunuz.
Bazı durumlarda, hafifletmek için çene kaslarına botoks enjeksiyonları uygulanır. Botoks, kasları gevşeterek çene kaslarındaki gerginliği azaltır ve gıcırdatma eylemini engellemeye yardımcı olur.
Diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisi için masseter botox uygulaması videosu
Bazı vakalar tedaviye ihtiyaç duymaz ve zamanla geçer ve herhangi bir zararı olmaz.
Dişlerin sürtünme ve basınç nedeniyle birbirine sürekli temas etmesi, diş aşınmasına yol açabilir. Diş minesinin aşınmasına, dişlerin düzensiz hale gelmesine ve hatta dişlerin kırılmasına neden olabilir. Aşınma sonucunda dişlerde hassasiyet artabilir. Diş kaybına kadar gidebilir.
Çene kaslarında ve çene eklemi bölgesinde aşırı gerginliğe neden olur. Çene ağrısı ve baş ağrısı yapabilir.
Dolgular, porselen kaplamalar veya diğer diş restorasyonları üzerinde aşırı baskı oluşturabilir ve bu restorasyonların zarar görmesine yol açabilir.
Birçok kişi tarafından fark edilemeyebilir, çünkü genellikle uyku sırasında ortaya çıkar. Bazı belirtiler şunlar olabilir:
Yukarıda yazdığımız belirtiler çoğu diş problemlerinde görünen semptomlardır bunlardan birkaçını tecrübe ediyorsanız diş gıcırdatma probleminiz olabilir. Ayrıca, eşiniz veya aile üyeleri, uyku sırasında gıcırdama sesini duyduklarını veya görerek fark ettiklerini söyleyebilirler. Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız, bir diş hekimine başvurun
Diş gıcırdatma probleminiz var ise kesinlikle doktora gitmelisiniz. Bu birçok zararı olan bir eylemdir. Kişinin günlük hayatında çok sıkıntılar çekmesini sağlar. Bu sıkıntılar baş ağrısı gibi gerçekten can sıkıcı problemlerdir. Tedavileri zor veya ağır değildir bir an önce diş doktoru randevunuzu almanızı öneririz. Kliniğimizden randevu almak için bizi arayabilir dilerseniz Whatsapp üzerinden mesaj gönderebilirsiniz.
Online
Randevu Alın