Makaleler

Dişlerimi Sıkıyorum Ne Yapmalıyım?

Bruksizm stres, duygusal hassasiyet ya da uyku bozukluğu gibi sebeplerden ötürü uyku esnasında ortaya çıkan diş gıcırdatma hastalığıdır.

Bruksizm Nedir?

Bruksizm stres, duygusal hassasiyet ya da uyku bozukluğu gibi sebeplerden ötürü uyku esnasında ortaya çıkan diş gıcırdatma hastalığıdır. Özellikle gündelik yaşamlarında yoğun strese ve heyecana, üzüntüye maruz kalmış bireylerde daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra uyku bozukluğu ve uyku apnesi sendromu olan bireylerde de rastlanmaktadır.

Bruksizm dişlerin birbirlerine sürtünmesi esnasında çene kemiğinde ve eklemlerde de baskı oluşturan bir rahatsızlık olması nedeniyle etki alanı itibarıyla pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Genel sağlık kalitesini düşürmesi nedeniyle muhakkak tedavi edilmelidir.

Bruksizm Semptomları Nedir?

Bruksizm hastaları hiçbir semptoma rastlamadıkları sürece bu rahatsızlığın varlığından habersiz bir şekilde yaşarlar. Elbette uyku esnasında diş gıcırdatma anlarına şahit olan yakınları tarafından haberdar edilenler olabilir fakat genel olarak bruksizm hastaları rahatsızlıklarının ileri safhalarında meydana gelen eklem ağrıları ile kliniğimize başvurmaktadırlar.

Dolayısıyla geçen sürede dişlerde ve eklemlerde ciddi tahribatlar meydana gelmektedir; en belirgin semptomlardan olan diş yüzeylerinde aşınma en sık rastlanılan bruksizm neticelerindendir. Bu bireyler, bruksizm rahatsızlığına sahip olduklarını dayanılmaz eklem ve kas ağrıları ortaya çıktığında yada lokal belli bölgedeki dişlerinde ağrı ve hassasiyetler yaşadıklarında farkederler.

Bruksizm hastaları gece boyunca çene kaslarına ve eklemlerine baskı uyguladığı için kalitesiz bir uyku sonucu yorgun uyanırlar; özellikle şakaklarında ağrı hissedebilirler. Migren problemi olan hastalarda diş gıcırdatma hastalığı baş ağrısını da tetikleyebilmektedir. Ayrıca uzun süre diş gıcırdatma rahatsızlığı yaşayan ve tedavi görmeyen hastalarda zaman içerisinde diş eti çekilmeleri, diş sallanmaları hatta kırılmaları, sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet gözlemlenebilmektedir. Diş gıcırdatma rahatsızlığı sebebiyle aşınan dişlerin yüzeyinde mine kayıpları yaşanır ve bu dişler leke oluşumuna meyilli hale gelir.

Dişlerimi Sıkıyorum: Ne Yapmalıyım?

Diş gıcırdatma problemi olan bireylere ilk etapta gece plağı kullanımını öneriyoruz. Gece plağı hastanın ağzından alınan ölçüye göre hazırlanan kişiye özel nitelikte aparatlardır. Gece kullanımına yönelik yapılan bu aparatlarla diş gıcırdatma sonucu ortaya çıkan semptomları ve yan etkilerini ortadan kaldırmayı hedefleriz. Diş sıkma problemi ilerlemiş ve bunun neticesinde fizyolojik olarak pek çok kayıplar yaşamaya başlamış bireylerde ise artık daha ileri klinik yöntemler uygulamaktayız.

Bu durumdaki hastalarımız için botoks tedavisi uygun olabilmektedir. Tedavi olarak belirli periyodlarla hastalarımıza botoks enjeksiyonları uygularız. Bu tedavi yöntemi yaklaşık olarak 4 ile 8 seans arası bir uygulama gerektirebilmektedir. Botoks tedavisi ile aslında kasların kasılma reflekslerini yumuşatıp gıcırdatma hareketi esnasında kendini sıkmamasını öğretiriz. Botoks enjeksiyonları neticesinden hemen sonraki bir kaç günde rahatsızlıkların ciddi anlamda azalmasını bekleriz. Ortalama 4 aylık aralıklarla yapılan diğer botoks uygulamaları ile kaslara zaman içerisinde çeneleri sıkmamanın öğretilmesi hedeflenir.